- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

На Фрушкој Гори расте једна од најскупљих биљака од које се прави скупоцени зачин

CC0 / Pixabay / шафран
шафран - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
На западном делу планине Фрушке Горе расте више хиљада јединки скупоцене биљке која је у националном парку откривена тек пре две године.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У питању је шумски шафран (Crocus tommasinianus).
Када је пронађен, на само једном месту расла је популација од више хиљада јединки које су биле у завршној фази цветања.
Иако је Фрушка Гора ботанички добро истражена, досад се сматрало да на њој шафрани не расту, односно нико их од сада није нашао.
Шафран је ранопролећна биљка која се углавном може срести на вишим планинама у рано пролеће, често и на местима где се снег још није отопио, пишу београдски медији.
У свету је шафран најпознатији по зачину који се прави од прашника. Шафран је у свету познат као најскупљи зачин - ароматичан, лековит, посебан.
За само килограм овог зачина потребно је 200.000 цветова, а продаје се по цени од 1.500 долара. Шафрана има у разним бојама али зачински је обично јаркожут или наранџаст.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала