- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Псаки: Бајден ће потписати законе о пооштравању правила трговања са Русијом и њеним енергентима

© REUTERS / TOM BRENNERПортпаролка Беле куће Џен Псаки
Портпаролка Беле куће Џен Псаки - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Амерички председник Џо Бајден подржава иницијативу о пооштравању правила трговања са Русијом и Белорусијом, као и забрану увоза руских енергената и намерава да потпише одговарајуће предлоге закона, изјавила је портпарол Беле куће Џен Псаки.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Председник дефинитивно подржава конкретне иницијативе и намерава да потпише предлог закона“, рекла је Псаки на брифингу.
Представнички дом САД је одмах након Сената изгласао забрану увоза енергената из Русије као одговор на специјалну војну операцију Русије у Украјини.
Поред тога, Конгрес САД је у четвртак одобрио предлог закона о обустави нормалних трговинских односа са Русијом и Белорусијом.
Псаки је изјавила да САД намеравају да у блиској будућности успоставе контакт са Кином поводом ситуације у Украјини и санкција против Русије, иако за сада нису спремне да открију којим каналима ће се одвијати овај дијалог.
Она је потврдила и да су САД предале Украјини одбрамбену помоћ и оружје у вредности од 1,7 милијарди долара од почетка руске специјалне операције.
Према њеним речима, од почетка мандата америчког председника Џозефа Бајдена Украјини је пружена помоћ од преко 2 милијарде долара.
© REUTERS / LEAH MILLISАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Амерички председник Џозеф Бајден
Како је још рекла, „на сваки руски тенк у Украјини, САД су испоручиле или ће испоручити 10 противтенковских система“, односно, на једно оклопно возило долазе три противтенковска система.
„Када узмемо у обзир удео савезника, реч је о 90 противтенковских система против једног тенка“, објаснила је Псаки.
Како је изјавила, што се тиче молби Кијева да му се достави противваздушни ракетни систем С-300, САД „настављају да раде са савезницима и партнерима на томе, какве системе и опрему имају и могу да испоруче“.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Противтенковски ракетни комплекс Џавелин  - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
РУСИЈА
САД предале Украјини 85 хиљада ракетних система
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
РУСИЈА
Русија поручила Америци: Свака ваша авантура против нас увек се завршава поразом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала