- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Кијев припрема нове хемијске провокације

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Русија има поуздане информације да Кијев припрема нове хемијске провокације уз подршку америчких покровитеља, изјавио је шеф руске делегације на разговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Кијевски режим узалуд сматра да му међународно право даје одрешене руке да врши масовна насилна дејства, укључујући директан терор над цивилима. Украјинска војска је 5. априла, у Рубежном у ЛНР, пре повлачења дигла у ваздух цистерну са хемикалијама у предузећу ‘Зарја’, где се још увек налази више од 40 хиљада тона сумпорне, хлороводоничне, азотне киселине и амонијака, при чему би њихова експлозија могла да уништи све у кругу од 30 км. Имамо поуздане податке да Кијев уз подршку прекоокеанских спонзора припрема и друге хемијске провокације“, истакао је он.
Према његовим речима, „један од сценарија је дизање у ваздух железничких цистерни са хлором запремине до 800 тона у селу Кочеток Харковске области“.
„Не изненађује што је Вашингтон већ предао Кијеву комплете за хемијску заштиту. Истовремено, прикривајући своја мрачна дела, у најбољим традицијама клеветничке кампање, они су свесно без доказа оптужили Русију за могућу провокацију. Ово је није први пут да се служе оваквим триком“, нагласио је он.
Он је додао да изјаве које се чују на Западу да Русија наводно планира да употреби нуклеарно оружје у Украјини немају рационалну основу.
Како је навео, колективни Запад је покренуо велику клеветничку кампању против Русије, користећи извртање чињеница и отворено инсценирање провокација.
„Као одговор на кораке Русије да неутралише претње основним интересима националне безбедности које потичу са украјинске територије, колективни Запад је покренуо широку клеветничку кампању против наше земље“, констатовао је он.
„Употребљавају се најнедостојнији методи информационе конфронтације, укључујући извртање чињеница и директно инсценирање провокација које аутоматски добијају беспоговорну подршку западних држава-учесница које се не труде да одвоје жито од кукоља, супротно елементарним схватањима професионализма“, закључио је дипломата.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала