- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Суспендовање Русије из Савета за људска права може имати разорне последице за УН

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIСедница Савета за људска права УН у Женеви
Седница Савета за људска права УН у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Могуће суспендовање чланства Русије из Савета за људска права могло би да има разорне последице за Уједињене нације у целини, саопштио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Генерална скупштина УН у оквиру специјалне седнице о Украјини која ће бити одржана данас, 7. априла, гласаће за нацрт резолуције коју су предложиле САД и друге западне земље о суспензији Русије из Савету за људска права.

„То је типичан корак за Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике који ризикује да има разорне последице за систем Уједињених нација. Ова ситуација разоткрива ширу слику: западне земље желе да поткопају институције УН под параваном кажњавања Русије. Поступајући на тај начин, западне земље ризикују да униште темеље постојећег вишестраног система који је настао након Другог светског рата и који штити свет од трећег светског рата“, написао је Пољански на Телеграму.

Руски дипломата је такође указао на „екстремни цинизам“ предстојећег гласања, с обзиром на чињеницу да су САД иступиле из Савета за људска права 2018. године и да су се вратиле тек након три године.
„Не треба заборавити да су пре само неколико година САД занемариле Савет за људска права, иступиле из њега и доследно умањивале значај његове улоге, тако да САД не треба сматрати борцем за питања Савета за људска права“, закључио је Пољански.
Иницијативу за искључење Русије из Савета за људска права УН најавила је шефица америчке мисије при светској организацији Линда Томас-Гринфилд. Она је, приликом посете Румунији истакла да је „време да Генерална скупштина УН гласа“ да Русија буде уклоњена из овог подоргана Генералне скупштине УН, који, за рачун Генералне скупштине, истражује могућа кршења људских права у чланицама светске организације.
Према речима америчке амбасадорке у УН, чланство Русије у Савету је „фарса“, а њен став подржао је и шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба, који је додао да ће његова земља користити „доступне механизме УН“ за прикупљање доказа о наводним руским злочинима у земљи. Као повод за најновију иницијативу, искоришћен је случај са наводним злочинима руске војске у месту Буча код Кијева.
Савет за људска има 47 чланова које бира Генерална скупштина УН са мандатом од три године. Мандати су распоређени регионално такао да Африка и Азија дају по тринаест чланова, источна Европа шест, Латинска Америка и Кариби осам и седам западна Европа.
Генерална скупштина УН може да суспендује права и привилегије било ког члана Савета ако се утврди упорно и систематско кршење људских права за време мандата. Процес суспензије захтева двотрећинску већину гласова чланица Генералне скупштине УН.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров говори на 74. заседању Генералне скупштине УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
СВЕТ
Америка најављује велики антируски преседан - пуцањ УН у сопствене груди
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
РУСИЈА
Небензја позвао Зеленског да не дозволи Западу да ратује до последњег Украјинца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала