- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Више од 300 нових фирми у Србији чији су оснивачи из Русије

CC0 / / Компанија за програмирање
Компанија за програмирање - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Пословање многих компанија у Русији и Украјини је отежано. Има предузетника који се селе у друге земље и региструју нове фирме. У Србији је од почетка руске војне операције у Украјини отворено 318 фирми чији су власници из Русије, а регистровано је шест фирми са оснивачима из Украјине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић каже за РТС да је од 24. фебруара до данас отворено 318 привредних субјеката чији су оснивачи из Руске Федерације.
"Од тога је 95 привредних друштава и 223 предузетника. Ако посматрамо укупан број новооснованих привредних субјеката од 1. јануара овде године у АПР видимо да је то тек нешто мање од три процента од укупно регистрованих", каже Лучић.
У много мањој мери отварају се и фирме чији су оснивачи из Украјине - од почетка сукоба регистровано је шест.
"Ако посматрамо укупан број привредних субјеката чији су оснивачи из Русије или Украјине, у нашем регистру видимо да је то тек 0,4 процента од укупног броја привредних субјеката и тај број фирми јесте 1.670", каже Лучић.
Што се тиче делатности којима се те фирме баве - реч је о неспецијализованој трговини на велико, консултантским активностима повезанима са пословањем и рачунарском програмирању.

Од почекта рата издвојила се једна делатност.

"Ако гледамо само овај сегмент новооснованих од 24. фебруара, ту је доминантна шифра делатности рачунарско програмирање и то нам говори да овај број није никакав тренд већ само последица тренутних међународних околности и покушај наше привреде вероватно да заврши неке текуће послове", напомиње Лучић.
Услови за стране држављане који желе да отворе фирму у Србији не разликују се много од услова за грађане Србије.
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Подкаст
Србија преломила – западне уцене или сувереност | Од четвртка до четвртка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала