- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Зеленски и нацисти „Азова“ се обратили грчком парламенту; Грчка опозиција: Срамота!

© REUTERS / COSTAS BALTASПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски обратио се грчком парламенту, а посланицима је приказано обраћање двојице припадника нацистичког пука „Азов“ (против чијих припадника је у Русији покренут кривични поступак) грчког порекла, што је изазвало негативне реакције и политички скандал у Грчкој.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Зеленски се обратио грчком парламенту на иницијативу премијера Киријакоса Мицотакиса. Његов говор трајао је 15 минута.
Догађају су присуствовали сам Мицотакис, грчка председница Катерина Сакеларопулу, министри, украјински амбасадор у Атини, као и лидер званичне опозиције, председник партије СИРИЗА-Прогресивни савез Алексис Ципрас, шеф странке КИНАЛ Михалис Катринис и представник странке МЕРА25 Јоргос Логијадис. Посланици Комунистичке партије Грчке и десничарске партије „Грчко решење“ бојкотовали су седницу.
Председник парламента Константинос Тасулас изјавио је да је „Грчка од првог тренутка била на страни Украјине“, слала јој војну и хуманитарну помоћ.
Посланици владајуће Нове демократије поздравили су говорника, док друге странке нису.
Зеленски је говорио о ситуацији у Украјини и позвао Грчку да пружи сву могућу помоћ. Затим је посланицима показао снимак са обраћањем двојице бораца грчког порекла, који се налазе у Маријупољу.
„То су два Украјинца грчког порекла, један од њих носи маску, не може да покаже лице, надам се да разумете“, рекао је Зеленски.
Обојица су позвала Грке „да помогну и пошаљу хуманитарну помоћ у Маријупољ“.

Реакције опозиције

Грчка опозиција бурно је реаговала на говор Зеленског.
Лидер партије СИРИЗА-Прогресивни савез, Ципрас, није устао након његовог завршетка. Представници ове странке су после седнице рекли да је неприхватљиво позивати „Азовце“ и да је то „срамота“. Секретар партије Олга Геровасили осудила је видео-обраћање припадника нацистичког батаљона. Према њеним речима, Грци су „са поштовањем и солидарношћу слушали демократски изабраног председника Украјине Зеленског“, али је говор милитаната „Азова“ недопустив.
Присутни су били и чланови странке КИНАЛ (Покрет за промене, бивши ПАСОК) и представник странке МЕРА25, који су отишли ​​чим је почео да говори припадник „Азова“.
„МЕРА25 се солидарише са украјинским народом, а не са нацистичким батаљоном ‘Азов’! Ово што се данас десило у грчком парламенту је неприхватљиво, то је за осуду, то је апсолутно понижење и десило се уз потпуно понижење и толеранцију председавајућег парламента и владе, као и свих који су остали у сали“, наводи се у саопштењу странке.
Влада Грчке касније је изјавила да сматра да је грешка што се нацисти „Азова“ појављују пред грчким парламентом, али наводи да је нечувено користити ову грешку да би се оправдала „руска инвазија“, рекао је заменик премијера, портпарол владе Јанис Иконому.
„Председник Зеленски је у свом говору пред грчким парламентом описао патње које је украјинском народу нанела руска инвазија и скренуо пажњу на херојски отпор свог народа. Укључивање порука припадника батаљона ‘Азов’ било је погрешно и неуспешно“, истакао је Иконому.
Комунистичка партија Грчке, која је одбила да присуствује седници, назвала је говор Зеленског срамотом.
„Пронатовске странке аплаудирају нацистима батаљона ‘Азов’, јер то захтевају инструкције и обавезе НАТО-а. Став Комунистичке партије апсолутно је оправдан“, саопштила је прес служба Централног комитета странке на Твитеру.
Информативни портал КПГ објавио је сличан коментар.
Срамота! Само ова реч може да опише тренутно присуство – путем телеконференције – председника Украјине у грчком парламенту! Говор Зеленског претворио се у лоше изрежирану представу прања реакционарне владе Украјине“, наводи се у коментару портала. Такође се напомиње да „евроатлантска пропаганда чак и нацисте приказује као ‘борце за слободу’“.
Лидер партије „Грчко решење“ Киријакос Велопулос назвао је данашњи дан „даном срамоте за грчки парламент“, пошто се говор Зеленског претворио „у нацистички говор ‘Азова’“.
„Најгоре је што смо дозволили господину Зеленском да направи ТВ шоу, искоришћавајући маскиране људе који, према њиховим речима, припадају нацистичком батаљону ‘Азов’. Давање легитимитета нацистима је неизбрисива срамота за грчки парламент. Нова демократија, СИРИЗА и КИНАЛ су дозволили да се колевка демократије претвори у заштитника нацистичких зверстава на црну 81. годишњицу нацистичког напада на Грчку“, нагласио је Велопулос.
„Затим је сам господин Зеленски поново увредио грчки парламент предлажући како да се води спољна политика наше земље. Отишао је толико далеко да је позвао на даље војно мешање слањем оружја на ратиште“, приметио је политичар.
„Слика посланика Нове демократије који су тапшали припадницима нацистичког батаљона ‘Азов’ и Зеленском пратиће их до краја њиховог политичког живота. На крају је председавајући парламента проговорио у име целог парламента, дајући легитимитет нацистима из батаљона ‘Азов’, узвикујући ‘Слава Украјини, слава слободи’. Председник парламента, који је знао да ће говорити маскирани нацисти, требало би да поднесе оставку“, додао је Велопулос.

Подршка премијера

Са друге стране, грчки премијер Киријакос Мицотакис назвао је „историјским“ говор Зеленског који се, према његовим речима, „бори за своју домовину“ и „брани владавину права и демократију у целој Европи“. Мицотакис је рекао новинарима након говора да ће Грчка помоћи обнову Маријупоља.
Мицотакис није поменуо говор чланова „Азова“ који је изазвао скандал.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала