- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши бугарски министар: Зашто се Европска комисија договара о руском гасу, кад Бугарска то уме боље

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода
Изградња гасовода - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Владајућа коалиција у бугарском парламенту „Наставићемо промене“, Бугарска социјалистичка партија, коалиција „Демократска Бугарска“ и партија „Постоји овакав народ“ треба да разговарају о свим изазовима са којима се земља суочава, изјавио је бивши министар унутрашњих послова Бугарске Румен Петков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према његовим речима, највећи неуспех владе је криза у енергетици.
Коментаришући ситуацију са испорукама руског гаса и начин понашања садашње владе, Петков је изразио забринутост да Бугарска ризикује да остане без гаса. Он је подсетио да је раније премијер Кирил Петков рекао да постоји могуће да се о наредним испорукама са „Гаспромом“ неће договарати свака земља појединачно, већ Европска комисија.

„Морам рећи да су многи људи осетили одбојност када је премијер говорио о томе да би Европска комисија могла да се договара. Бугарска има најјефтинији гас, очигледно је да смо могли и боље да се договоримо, него Европска комисија (још у време владе Бојка Борисова). Зашто да се кријемо иза некога?“, рекао је Петков у интервјуу листу „Труд“.

Раније су се чланови бугарске Владе изјаснили на тему могућег одустајања од руског гаса. Министар финансија Бугарске Асен Василев је тада изјавио да је Бугарска спремна да преузме такав корак, ако Европска унија наметне одговарајући ембарго. Министар енергетике Бугарске Александар Никонов је нагласио да ће се цена гаса повећати за 40 одсто ако земља промени добављача.
Европски комесар за енергетику Кадри Симсон је данас након састанка са грчким министром енергетике Костасом Кресасом изјавио да је донета одлука и да ће Бугарска почети да увози течни гас из Грчке.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
РЕГИОН
Софија: Одустајање од руског гаса ће уништити нашу привреду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала