- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Дани Београда 2022“ од 16. до 19. априла: Дефилеи, шетње кроз историју, концерти

© Sputnik / Лола ЂорђевићМанифестација "Дани Београда"
Манифестација Дани Београда - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Традиционалну манифестацију „Дани Београда“ и овог пролећа обележиће богат програм за грађане свих генерација. Фестивал под слоганом „Београду, с љубављу“ одржаће се од 16. до 19. априла широм престонице, а у оквиру програма најбољим појединцима у Скупштини града биће додељена и „Награда града Београда – Деспот Стефан Лазаревић“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Београђани ће моћи да уживају у шетњама кроз историју Улице кнеза Милоша, Ташмајдана, звездарске опсерваторије, затим да чују приче о чувеном српском просветитељу Доситеју Обрадовићу, као и да посете многобројне изложбе и концерте.
„Захваљујући сарадњи Града и Завода за заштиту споменика културе, посетиоци ће у време одржавања манифестације имати и организоване шетње Ташмајданом, Новим Београдом, али и једну посебну, посвећену просветитељу и књижевнику Доситеју Обрадовићу“, најавила је директорка Завода Оливера Вучковић.
Она додаје да ће грађани и посетиоци моћи да посете и комплекс Астрономске опсерваторије на Звездари, као и да виде унутрашњост Старог двора.
Београђани ће током трајања фестивала моћи и да погледају неколико изложби, међу којима и „Наслеђе Београда кроз објектив Ристе Марјановића“ на Тргу републике.
„Дани Београда“ угостиће и малишане из хора Дечјег културног центра Београд, као и хора „Чаролија“, који ће са солистима одржати концерт на Тргу републике.
„На Тргу ће 17. априла бити одржано ‘Дечје београдско пролеће‘, где ће посетиоци моћи да чују дечје песме посвећене Београду“, рекла је Леонтина Вукомановић, програмски директор ДКЦБ-а.
Истог дана биће уприличен и концерт ‘Песме о Београду‘, који ће бити праћен драмским игроказима о Београду. Наступиће Душан Свилар, Ивана Петерс, Ана Станић, Иван Милинковић, Влада и Бајка и Лена Ковачевић, преносе Новости.
Председник одбора „Дани Београда 2022“ Никола Никодијевић, први човек Скупштине града, у четвртак је поручио да је, од разних догађаја и фестивала који се током године одржавају у Београду, ова манифестација једна од најлепших.

Ггудачи Светог Ђорђа

На манифестацији ће концерт одржати и камерни оркестар „Гудачи Светог Ђорђа“, који ове године славе 30 година од оснивања ансамбла. Тим поводом наступиће у свечаној сали Скупштине града 18. априла од 18.00 часова, а придружиће им се као гости и ученици Балетске школе „Димитрије Парлић“.
Поворка као из 19. века на Манифестацији Дани Београда - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2021
Свечани дефиле, живописни костими, полагање венаца: Почели „Дани Београда“ /фото/
портрет породице Бранковић Ивана Дикија - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
КУЛТУРА
Руски иконописци из 17. века у Смедереву: Дарови хиландарске руске лавре пред нашом публиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала