- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Фон дер Лајен посетила Кијев и Бучу, Зеленском предала упитник о приступању у ЕУ /фото/

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски се у Кијеву састао са Урсулом фон дер Лајен, шефом Европске комисије и Жозепом Борељом, шефом европске дипломатије који су у посети тој земљи, саопштено је из његовог кабинета. Фон дер Лајен је том приликом уручила Зеленском упитник о приступању Европској унији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Фон дер Лајен је поводом уручења упитника Зеленском истакла да он представља „основу за дискусију током предстојећих месеци" и оценила да то означава почетак украјинског пута у Европску унију.
„Украјина припада европској породици. Данас смо се састали овде да бих вам уручила први позитивни одговор", изјавила је Фон дер Лајен.
Она је обећала да ће учинити све како би се тај процес убрзао и истакла да је циљ да се захтев Украјине о ступању у ЕУ поднесе Савету ЕУ овог лета.
Како је раније изјавила Фон дер Лајен, циљ посете је да пошаље сигнал подршке Украјинцима „који се боре за заједничке вредности Украјине и ЕУ".

Фон дер Лајен и Борељ посетили Бучу

Украјински премијер Денис Шмигаљ објавио је у току дана на свом Телеграм каналу да су Фон дер Лајен, Борељ и словачки премијер Едуард Хегер посетили Бучу у Кијевској области.

Украјинска провокација у Бучи

Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.
Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.
У уторак је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја, изложио на седници Савета безбедности УН доказе о томе да су оптужбе на рачун Русије због дешавања у Бучи – лажне.
Спољна обавештајна служба Руске Федерације окарактерисала је дешавања у Бучи циничном провокативном акцијом и сугерисала да можда шеф британске обавештајне службе Ричард Мур стоји иза читаве организације догађаја у Бучи.
Избеглице напуштају Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Немачка ће доделити две милијарде евра за помоћ украјинским избеглицама
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Захарова: Одлука Летоније да 9. мај прогласе Даном жртава руске агресије - увреда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала