- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кон о пандемији короне: Ово јесте завршница

© Sputnik / Дејан СимићПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон оценио је да је епидемиолошка ситуација што се тиче ковида повољнија, и да је добра вест што у недељи после избора није уочени пораст или стагнација броја новооболелих.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

"То индиректно показује да вирус нема такав потенцијал какав је имао", рекао је Кон за Танјуг и додао да предстојећи ускршњи празници могу да представљају ризик с обзиром на очекивани долазак наших грађана из иностранства али да је и у тим земљама одакле долазе ситуација тренутно боља.
"Ипак, не треба се заваравати јер још увек имамо четвороцифрен број новозаражених", упозорава он.
Говорећи о препорукама Кон каже да су оне сада дефинисане тако да су спуштене са "обавезних" на ниво "снажних препорука" за становништво у затвореном.
"У оваквој ситуацији изгледа да је то довољно иако лично нисам мислио тако. Мислио сам да је неопходно да буде обавезно и тек кад се спусти на троцифрени број дневно оболелих да се тад може снажно препоручити. Међутим, ово се спорије спушта али се спушта", рекао је Кон.
Што се тиче вируса грипа тренутно су присутна сва три, а у Београду, у поређењу са 2019. годином, односно пре пандемије, нема значајније активности вируса грипа.
Када је реч о одјављивању пандемије, Кон објашњава да Светска здравствена организација још није дефинисала како ће то урадити јер одјава подразумева престанак јавноздравствене опасности, а СЗО то глобално још неће моћи то да уради.
"Ово јесте завршница. У тој завршници су нијансе у питању. Нико не треба да сумња да ће се он поново јавити у току ове године, да ли на лето или тек на јесен", рекао је Кон и поновио да још увек нема боље мере заштите од вакцинације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала