Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У цркви Ружици обнавља се капела и олтар Светог Ђорђа, заштитника војске

© Фото : Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo MamulaНебојша Стефановић у цркви Ружица
Небојша Стефановић у цркви Ружица - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
Пратите нас
Министар одбране Небојша Стефановић посетио је данас цркву Ружицу на Београдској тврђави, једну од најстаријих у Београду која је некада служила као војни храм, где је са свештенством разговарао о обнови капеле и олтара Светог Ђорђа, заштитника српске војске.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Министар је истакао да је важно да очувамо и познајемо нашу историју, између осталог, и како би знали одакле смо и какви су јунаци били наши преци, али и како би нам искуства и искушења кроз која су пролазили били наук и водиља у изградњи боље будућности.
Он је истакао да је духовно и културно наслеђе које се налази у цркви Ружица изузетно значајно.
Старешина цркве протојереј Владимир Вукашиновић указао је на повезаност цркве и војске током периода обнављања и разарања које су обележили њено постојање, а осврнуо се том приликом и на значај верске службе у Војсци Србије и досадашњу сарадњу две институције.
Црква Ружица смештена испод Зиндан капије сматра се најстаријом београдском црквом.
Историја је забележила да је неколико пута рушена и обнављана, а у периоду од 1867-1869. године претворена је у војну цркву где су служили војни свештеници Београдског гарнизона копнене војске и морнарице.
Тешко је страдала у време Првог светског рата 1915. године, а темељно је обновљена и уређена 1925. године, захваљујући прилозима Београђана, када је и добила свој садашњи изглед.
Будући да је представљала војно светилиште, део ентеријера Ружице чини и масивни полијелеј од трофејног оружја из Првог светског рата, који је израдио Војно-технички завод Крагујевац, јединствен у свету јер су у изради коришћене аустроугарске гранате, пушчани и пиштољски метак и српске официрске сабље, са идејом да восак свећа који непрекидно капље на оружје, попут суза, пренесе поруку да рат и његово безумље не смеју никада да се понове.
Икону на улазу у капелу Светог Ђорђа, чија се обнова планира, такође, је израдио ТРЗ Крагујевац.
На улазу у цркву налазе се две бронзане статуе које представљају два српска војника, једна представља средњовековног копљаника из времена цара Душана, а друга српског пешадинца из Првог светског рата.
Те скулптуре изливене су од топовских чаура.
У Ружици су до данас сачуване две од некадашњих шест икона које су српски војници током Првог светског рата и донели са собом из Бизерте у Тунису, по повратку у отаџбину, наведено је у саопштењу Министарства одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала