- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чека их рука правде: Украјински неонацисти ће платити за почињена зверства

© Sputnik / Евгений Котенко / Уђи у базу фотографијаВојници батаљона "Азов" полажу заклетву у Кијеву
Војници батаљона Азов полажу заклетву у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
Пратите нас
Припадници украјинских неонацистичких батаљона али и оружаних снага током сукоба у Украјини чине бројна зверства, а често и сами снимају злостављања како цивилног становништва Донбаса, тако и руских војника. Истражни органи Русије већ истражују те случајеве и поручују да ће се починиоци тих злодела убрзо суочити с лицем правде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин допутовао је у Доњецк и одржао састанак поводом покретање истраге ратних злочина које су над цивилима и руским војницима на територији ДНР, ЛНР и Украјине починили представници оружаних снага Украјине и неонацистичке формације.
На састанку је констатовано да истрага располаже подацима да су у овим зверствима учествовали команданти нацистичког батаљона „Азов“ Сергеј Величко и Константин Немичев против којих је већ покренут кривични поступак. Они су оптужени за покушај убиства осам руских војника на територији Харковске области, као и за наношење телесних повреда.
Марија Јармуш, руски адвокат и стручњак за међународно право, наводи да Истражни комитет Русије већ осам година мукотрпно прикупља доказе о извршеним ратним злочинима над цивилима ДНР и ЛНР.
„Докази су прикупљани мало по мало. Ради се о убиствима цивила, као и о мучењу заробљених руских војника и гранатирању стамбеног насеља у време руске специјалне војне операције. Прикупљен је доказни материјал за око 300 кривичних дела“, каже за Спутњик Јармушева.

Незапамћена зверства украјинских неонациста

Украјински војници и припадници националних батаљона, не скривајући свој идентитет, малтене свакодневно снимају како сакате и убијају невине људе и руске војнике. Први видео снимак мучења заробљеника објављен је на интернету 27. марта. На њему се види како се националисти ругају рањеним војницима. Током мучења, један од руских војника је умирао, док су тројици хладнокрвно пуцали у ноге. Истог дана, појавио се још страшнији видео: националиста са посебном окрутношћу убија ножем везаног војника.
Касније се сазнало да су руски заробљеници злостављани у селу Мала Роган у близини Харкова на територији локалне млекаре. У масакру су учествовали 28-годишњи Сергеј Величко и 26-годишњи Константин Немичев. Обојица су део командног састава јединице „Кракен“ — нацистичког батаљона „Азов“.
Руско Министарство одбране је објавило разговоре са војницима који су успели да се врате из украјинског заробљеништва. Према њиховим речима, украјински нацисти им нису давали храну, били су затворени у хладним просторијама и добијали су жестоке батине. Још горе су прошли пилоти — мучили су их по цео дан, нису им давали да спавају и претили да ће их осакатити.

Геноцид траје више од осам година

Како објашњава Јармушева, геноцид над руским становништвом у Донбасу траје више од осам година.
„Међутим, од почетка руске специјалне војне операције на територији Украјине, злочини над становништвом и руским војницима су све учесталији. Нацисти не бирају кога ће да муче, окрутно кажњавају и обичне грађане који на било који начин сарађују с руском војском“, наводи саговорница.
Како каже, многи становници чак и ако само узму хуманитарну помоћ од руске војске трпе терор.
„А кад дођу кући стрепе од граната украјинских оружаних снага и нацистичких батаљона. Од њих се може очекивати и да без имало срама уђу у домове и малтретирају становнике ДНР-а, ЛНР-а и осталих територија које су под контролом кијевског режима“, каже адвокат.

Одговараће за почињена зверства

Јармушева наглашава да шеф Истражног комитета Русије Александар Бастрикин није за тек тако допутовао у Доњецк.
„Бастрикин је дошао како би проверио колико се темељно истражује сваки злочин: прикупљају се имена, обављају широка испитивања како би се починиоци идентификовали и пронашли. Сви који су починили злочине ће пре или касније одговарати по Кривичном закону Русије. Наши истражни органи ће успети да пронађу све починиоце. А такви злочини немају рок застаревања“, наглашава Јармушева.
Према њеним речима, за тако тешка кривична дела предвиђена је доживотна казна затвора.
„Не заборавимо да се Русија повукла из Европске конвенције о људским правима. Стога, формално, ова земља може да уведе и смртну казну за оне који су извршили злочине над недужним људима“, упозорава стручњак, мада претпоставља да Русија никада неће предузети такве кораке.
Саговорница посебно скреће пажњу да се руска војска понаша потпуно супротно од украјинске и да никад не врши одмазду над украјинским војницима који се предају или их зароби, већ строго поштује правила Женевске конвенције.
Војници Азовског батаљона полажу заклетву у Кијеву пре одласка у Донбас - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
СВЕТ
ЦИА и украјински (нео)нацисти: Русија поново ослобађа Европу од саме себе
Припадници Ал-каиде - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
СВЕТ
Нечиста савест Запада од ОВК до Азова: Нациста, терориста или екстремиста – важно је да сарађује
Масовна гробница у украјинској Бучи - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
РУСИЈА
Шта се заиста догодило у Бучи: Новинар раскринкао украјинску провокацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала