- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска: Плаћањем гаса у рубљама не крше се европске санкције против Русије

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаРуске рубље и амерички долари
Руске рубље и амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
Пратите нас
Плаћањем руског гаса у рубљама не крше се европске санкције, пошто Будимпешта има билатерални уговор са Москвом, изјавио је представник Мађарске Владе Золтан Ковач у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је тим речима прокоментарисао изјаву шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен која је рекла да ће плаћање у рубљама представљати заобилажење санкција које су уведене Русији.

„Европска унија засад не обавља заједничку куповину гаса и нафте за европске земље. Настављамо да се придржавамо уговора склопљених са Русијом, који се тичу нафте и гаса. У складу са њима, техничко је питање у којој валути ће се плаћати гас. То не значи заобилажење било какве санкционе политике. Као што добро знамо, мађарска економија и мађарско становништво зависе од руског гаса 85 одсто“, рекао је Ковач.

Раније је премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио да је његова земља спремна да плаћа гас у рубљама. По његовим речима, Будимпешта нема никаквих проблема с тим. Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто саопштио је да Мађарска тренутно ради на техничким детаљима са „Гаспромом“.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Дан отворених врата у Банци Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
РУСИЈА
Економска бомба: Повезивање рубље са златом и енергентима могло би да „обрне игрицу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала