- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Сликао је оно што о себи нисмо умели ни смели да кажемо, био је обичан геније

© Sputnik / Дејана ВуковићИзложба „Шобајић: Траг“ у галерији Завода за унапређење културног развитка
Изложба „Шобајић: Траг“ у галерији Завода за унапређење културног развитка - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Морамо се дубоко замислити пред сваком његовом сликом у којој ћемо наћи сопствене трагове и препознати много шта што нисмо умели ни смели да кажемо о себи. Милош Шобајић је грандиозно приказао човека у овом историјском тренутку. Он је био обичан геније.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Овим је речима, отварајући малу ретроспективну изложбу „Шобајић: Траг“ у галерији Завода за унапређење културног развитка, ликовни критичар и редитељ Ђорђе Кадијевић портретисао једног од највећих српских и европских сликара.
Поставка на којој се нашло осам радова представља почаст великану и обележава годину дана од његовог трајног одласка. На њој су представљене слике у комбинованој техници и уља на платну из приватних колекција којима је обухваћен рани и позни Шобајић –с краја шездесетих, онај најупечатљивији с краја осамдесетих, као и последња стваралачка фаза после двехиљадитих.
© Sputnik / Дејана ВуковићИзложбу "Шобајић - Траг" у Галерији Завода за проучавање културног развитка отворили су Ђорђе Кадијевић, ликовни критичар и редитељ и Владимир Томчић, историчар уметности и колекционар.
Изложбу Шобајић - Траг  у Галерији Завода за проучавање културног развитка отворили су Ђорђе Кадијевић, ликовни критичар и редитељ, и Владимир Томчић, историчар уметности и колекционар.
 - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
Изложбу "Шобајић - Траг" у Галерији Завода за проучавање културног развитка отворили су Ђорђе Кадијевић, ликовни критичар и редитељ и Владимир Томчић, историчар уметности и колекционар.

Симболичко подсећање уместо велике ретроспективе

Не скривајући да му је част што стоји пред Милошевим радовима, Кадијевић је изразио и жаљење што се права ретроспектива није уприличила у неком већем, репрезентативнијем простору.
„За мене је просто невероватно да један уметник какав је Шобајић, после оволике паузе откако нас је напустио, доживљава једно овако симболично подсећање на себе и на своје дело. Права ствар би била да је Музеј савремене уметности приредио велику ретроспективу његових дела. А лако би га испунио Шобајићевим делима од дна до врха, с обзиром на то колико је био плодан стваралац.“
© Фото : Дејана ВуковићИзложба „Шобајић: Траг“ у галерији Завода за унапређење културног развитка
Изложба „Шобајић: Траг“ у галерији Завода за унапређење културног развитка - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
Ипак, чак и овакав скромни избор слика, према речима овог критичара, носи јасне трагове снажног стваралачког флуида.
„Да је Милош Шобајић негде друго урадио ово што је урадио овде, био би рангиран у А категорију европске и светске уметности. Код нас чак није могао да избегне ни малициозност коју је доживео од својих савременика, концептуалних уметника, који су умели и јавно да га потцењују. Он је био човек који није имао нимало смисла за лични маркетинг, није чинио ништа да на неки начин постави своје име на одговарајући пијадестал, чак ни у овој нашој локалној средини“, казао је Кадијевић.
© Tanjug / TANJA VALICМилош Шобајић
Милош Шобајић - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
Милош Шобајић

Показао да је човек распарчан, отуђен, ружан

Осврнувши се на, како је рекао, дадаистичку искру подсмеха човеку која траје до данашњег дана, угледни критичар фокусирао се на изложене Шобајићеве слике, на уметникову вештину да на платнима створи тачну и снажну слику нашег времена.
„Погледајте како изгледа човек у Шобајићевом делу, то је наша слика, покушајте да се препознате. То је оно што је права тема говора о Шобајићу - његова интуитивна, нагонски наметнута а затим просвећена идеја о томе да се човек овог света, у овом тренутку, у овом нараштају последњих сто педесет година не може друкчије сликати. Ми смо распарчани, ми смо отуђени, ми смо – како Шобајић дискретно каже – ружни на начин који није одвратан. И морамо се дубоко замислити пред сваком његовом сликом у којој ћемо наћи сопствене трагове. И касније, мислећи на себе захваљујући Шобајићу, препознаћемо много тога што нисмо умели ни смели да кажемо о себи. Он је као и Влада Величковић, Дадо Ђурић и још неки наши уметници грандиозно приказао човека у овом историјском тренутку.“
Отуда и уверење да време у којем ће ово дело добити место које заслужује - тек долази.
© Sputnik / Дејана ВуковићИзложба „Шобајић: Траг“ у галерији Завода за унапређење културног развитка
Изложба „Шобајић: Траг“ у галерији Завода за унапређење културног развитка - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022

Шобајић је био обичан геније

„Шобајић ће се знати и када многи буду заборављени и све буде у магли прошлости. Тада ће из свести будућих генерација изаћи идеја правог респекта према уметнику који показује, боље него ишта друго, све што је било за његовог живота и што се стварно догађало: ко смо били, шта смо радили, шта је слика нашег нараштаја.
Фризирање стварности се Шобајићу није могло десити, подсетио је Кадијевић и додао да је овај уметник заправо био прави реалиста.
„Сви мисле да је он неки забасали модерниста који прави нешто што ни господ бог не би разумео, а то је у ствари једино разумљиво. И то време које је пред нама -то је његова величина, и она је све већа и већа. Знате, Шобајић је био обичан геније“.
Милош Шобајић - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2021
Крупан по достојанству и знању, Шобајић нам је оставио велика платна као дар, али и као опомену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала