- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајденов саветник: Наш приоритет – независност Европе од руских енергената

© AP Photo / Carolyn KasterСаветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан  - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Вашингтон повећава испоруке гаса у Европу и сматра својим приоритетом смањење зависности европског континента од руских енергената, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Председник Џозеф Бајден сада у свакодневном режиму ради са европским колегама на мерама које би могли да предузму за одустајање од руске нафте и гаса. Сједињене Америчке Државе повећавају извоз гаса у Европу у циљу смањења њене зависности од Русије. Он сада разматра са њима шта може да се учини за одустајање и од руске нафте“, рекао је Саливан за телевизију „Еј-Би-Си“, додајући да је рад са европским партнерима на том питању приоритет за САД.

Према његовим речима, Вашингтон „прековремено ради како би изопштио Европу од руских енергената“. Саливан је у интервјуу за „Си-Ен-Ен“ рекао да је Бајден био у директном контакту са европским лидерима у вези са тим питањем.
Истовремено, саветник америчког лидера напоменуо је да САД очекују да ће Русија због западних санкција до краја године престати да буде једна од највећих светских економија.
„Не би требало да потцењујемо утицај санкција које су већ уведене, укључујући учинак на БДП Русије ове године и њено испадање из највећих економија света до краја године. Тако да је бол реалан. Ефекат је реалан“, оценио је Саливан.

О испорукама оружја Украјини

Он се осврнуо и на питање снабдевања Кијева оружјем, рекавши да Америка са својим партнерима ради на испорукама система обалске одбране Украјини.
„Сарађујемо са партнерима како бисмо покушали да обезбедимо Украјини системе обалске одбране, које би могла да користи за неутралисање претњи на Црном мору“, констатовао је Бајденов саветник.
С тим у вези, подсетио је на саопштење британске стране да имају конкретну верзију таквог система који намерава да испоручи Кијеву. САД уско сарађују са британском страном на том питању, додао је.
Своје стране, агенција „Блумберг“преноси да је Саливан такође рекао да Вашингтон ради на плану повећања испорука наоружања Кијеву и да истражује могућност обуке украјинске војске ван земље.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Шта ће се догодити ако Русија заврне гас Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала