- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Енергенти топе стандард Европљана, милиони Грка чекају потез Владе

© PixabayРадијатор
Радијатор  - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Рапидни раст цена гаса, струје и горива све више угрожава животни стандард грађана, па земље чланице Европске уније траже од Брисела заједничко решење за ублажавање трошкова за енергију. Предложено је више облика подршке и грађанима и привреди. Грчка се, рецимо, залаже за ограничење цена на нивоу Уније.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Грци се суочавају са највишим ценама енергената у последње четири деценије. Деривати су све скупљи а цене струје и гаса, прошле године порасле више од 70 одсто.
„Свуда морам да смањим трошкове. Стварно не знам како, али морам. Понекад радим ту и тамо послове, само да зарадим 40 евра, довољно да растеретим своју породицу трошкова. Тих 40 евра помаже“, каже студенткиња из Атине Костандина.
Терапеут Јорданидис се такође жали да је све поскупело од станарине, хране до енергената.
„Све је порасло близу 1.200 евра месечно. Тешко је. На пример у Грчкој се 700 до 750 евра сматра високом платом“, објашњава Јорданидис.
Грчка је на субвенције за струју и гас за домаћинства и предузећа, од прошле године потрошила готово четири милијарде евра. Влада оцењује да је терет све скупљих енергената неодржив за грађане, па од Брисела тражи брзу реакцију да се заустави даљи раст. Мерама које предузимају, кажу, могу само да ублаже тренутну ситуацију.
„Припремамо мере за најугроженије, али и за средњу класу. Надамо се да ћемо са додатне две милијарде долара донети олакшање за 3,2 милиона угрожених грађана, али и домаћинства која мање зарађују“, истиче грчки премијер Киријакос Мицотакис.
Са готово истим проблемима суочавају се и остале чланице Уније. Скупи енергенти подижу цене и гурају инфлацију и у најјачој европској економији, Немачкој - па потрошња слаби. Подаци немачког Савезног завода за статистику, показују да је цена гаса од 2020. увећана два и по пута, а струје 150 одсто.
„Очекујемо да ће се цене грејања, гаса и струје удвостручити ове године, што значи велики, додатни трошак за наше грађане. Нажалост, многи нису схватили колико је то стресно. Ако људи троше превише на енергију, то значи смањење потрошње за све остало, осим за енергију“, сматра председник Немачког удружења потрошача енергије Алберт Петерс.
Још није завршена ни грејна сезона а чланице већ праве планове набавке гаса за следећу зиму. Према одлуци која је донета на нивоу Уније, све земље су се обавезале да до октобра гасом морају попунити 80 одсто својих складишних капацитета. А с обзиром на цене гаса то захтева огроман новац, пише РТС.
Багер на складишту угља  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Цена угља у ЕУ и даље расте после забране увоза из Русије
Застава на згради Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Берлин процењује рокове: Када се Немачка ослобађа зависности од руских енергената
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала