Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Поновљени избори у Београду 16. априла на четири бирачка места

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICПочело пребројавање гласова
Почело пребројавање гласова - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Градска изборна комисија усвојила је данас решење о понављању избора за одборнике Скупштине града Београда на четири бирачка места у главном граду Србије које ће се одржати у суботу, 16. априла, од 7.00 до 20 часова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Избори ће се поновити на бирачком месту број 49 у Основној школи "Иван Милутиновић" на Палилули на којем је решењем ГИК-а утврђено да се резултати гласања не могу утврдити.
Гласање ће се поновити и на три бирачка места на којима је решењем Градске изборне комисије поништено гласање.
Та три бирачка места су у основној школи "Филип Вишњић", бирачко место број 31, на Палилули, затим на бирачком месту број 39 - МЗ Теразије на општини Стари град и на бирачком месту број 106 - Дом културе Велика Моштаница, на Градској општини Чукарица.
Укупан број бирача на та четири бирачка места где ће бити одржано поновљено гласање остаје исти и износи 5.803 бирача, а појединачно је на бирачком месту 49 на Палилули 1.684 уписаних грађана у бирачки списак, на месту 31 на Палилули 2.087, на бирачком месту 39 на Старом граду 643 и на бирачком месту број 106 на Чукарици 1.389.
Листићи на којима ће грађани заокруживати једну од 12 листа биће лед сиве боје што је, како је рекао и председник ГИК-а Зоран Лукић, најближе белој боји у којој је био листић за гласање 3. априла, а контролни листић ће бити кајсија боје.

Одбијено 85 приговора на гласање и 1 на рад председника

Градска изборна комисија одбила је на данашњој седници 85 приговора на гласање на бирачким местима на београдским изборима као неосноване, као и приговор коалиције "Уједињени за победу Београда" на рад председника ГИК-а због неправилности током спровођења гласања на изборима за одборнике Скупштине града Београда.
Приговор на рад председника ГИК-а одбачен је са 21 гласом "за" и два уздржана, док је приговор за бирачко место на општини Савски венац одбијен једногласно због тога што то бирачко место не постоји.
Седница на којој су чланови ГИК-а разматрали приговоре трајала је нешто мање од три часа, а приговори су се односили на то да су на појединим бирачким местима недостајали контролни листићи, потврде о гласању ван бирачког места, затим на неслагање броја гласачких листића по листама у односу на листе из записнике, али и на повреду изборне процедуре због групног гласања.
Такође, приговори су се односили и на непотпуност Записника о раду бирачког одбора, затим бележење редних бројева гласача путем мобилне апликације што се може, како кажу поједини чланови ГИК-а, представници опозиције, тумачити и као притисак на грађане да гласају, затим физички напади на чланове бирачких одбора на бирачким местима.
Као неосновани одбијени су приговори коалиције "Душко Вујошевић - Борис Тадић Ајмо људи" на гласање на 18 бирачких места на општини Звездара, 14 бирачких места на Новом Београду и по једном бирачком месту на Палилули и на Савском венцу.
Коалиција "МОРАМО" упутила је приговоре на гласање на четири бирачка места у Земуну, по два у Гроцкој и Новом Београду, као и по једно бирачко место у Раковици, на Вождовцу, Чукарици, Звездари, преноси Танјуг.
Коалиција "Уједињени за победу Београда" предала је приговоре на гласање на једном бирачком месту у Барајеву, три на Вождовцу, два у Гроцкој, колико и на Звездари, три у Земуну, два у Лазаревцу, девет на Новом Београду, једном у Обреновцу, четири на Палилули, два у Раковица, три у Сурчину и пет на Чукарици.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала