- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како преживети промену времена

© Fotolia / Viacheslav IakobchukГлавобоља
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Метеоропатија је чешћа код жена и код оних који имају проблема с крвним притиском, као и код особа које пате од других болети кардиоваскуларног система.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Апсолутно сви људи зависе од времена. Разлика је само у степену утицаја спољне средине на сваки појединачни организам.

Природна реакција

Реакција на температуру, влажност ваздуха, атмосферски притисак, јачину ветра, степен сунчеве активности и геомагнетне поремећаје је сасвим природна. Време стално утиче на људско здравље, али, нажалост, с годинама ова реакција може попримити патолошке облике.
Не треба паничити очекујући нагле промене времена, много је исправније припремити се за њих. Временска осетљивост организма је одговор на временске промене и код свакога је различита. Људска осетљивост је природна реакција тела на промене временских услова. Ово је генетски програмирано својство које помаже у избегавању разних опасности. Наравно, у већој мери се манифестује код животиња које су најосјетљивије на надолазеће промене.
Али људско тело, такође, покушава брзо одговорити на промењиве услове. Када температура околине падне, почиње процес очувања топлине, а повећање атмосферског притиска компензује се благим порастом крвног притиска, што резултује упорним главобољама.

Старије особе

Велики број људи је у стању повећаног стреса због потенцијалних претњи од природних катастрофа које су све учесталије и на нашим просторима. Особе средњих година и старије особе су у посебном ризику.
Њихово ментално здравље је заиста угрожено, јер је врло тешко издржати константно опресивно очекивање опасности. Нажалост, ови проблеми се све више манифестују код људи који живе у просперитетним подручјима, удаљеним од места где се догађају природне катастрофе. Такав претерани страх од лошег времена разлог је да се за помоћ обратите специјалисти психијатру.

Здраве намирнице

Да би се ублажиле тегобе изазване временским непогодама, важно је пратити биометеоролошку прогнозу те се припремити на време. Врло је битно уносити довољне количине течности и у исхрану укључити здраве намирнице попут воћа и поврћа које обилује влакнима и витаминима. Од велике помоћи приликом непогода изазваних лошим временским приликама имају и етерична уља, пише Блиц.
Главобоља — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
ДРУШТВО
Како промене времена утичу на људско здравље
Пролеће у Београду - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
ДРУШТВО
Какво ће време бити овог пролећа, шта нас чека за Ускрс и Први мај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала