- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Које је оружје Русија први пут употребила у специјалној војној операцији у Украјини /фото/

© Sputnik / РИА НовостиРуска гарда у Маријупољу
Руска гарда у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
У специјалној војној операцији у Украјини Русија је ангажовала све врсте и родове оружаних снага изузев „нуклеарне тријаде“. Примењено је како оружје проверено временом, тако и потпуно ново.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Тенкови и борбена возила

Главна ударна снага Копнене војске су тенкови. Они подржавају напредовање пешадије, уништавају склоништа, ватрене положаје и пробијају утврђена подручја. У видео извештајима Министарства одбране може се видети скоро цео асортиман борбених возила: опробани модели Т-72Б из 1989.године и Т-72Б3, као и савремени Т-80БВМ и Т-90М, пише војни коментатор РИА Новости Андреј Коц.
До сада нису коришћени најновији Т-14 „Армата“. Међутим, оно што има руска војска и више је него довољно за борбу против украјинских раних модела као што су Т-64 и Т-72. Штавише, широко рекламирани противтенковски системи западне производње „Джавелин“ и НЛАВ не помажу баш Оружаним снагама Украјине. На друштвеним мрежама се може наћи мноштво снимака који показују како се руски тенкови боре чак и након неколико директних погодака – спасава их динамичка заштита.
© Sputnik / Виталиј Ањков / Уђи у базу фотографијаПВО систем "Буратино"
ПВО систем Буратино - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
ПВО систем "Буратино"
Од борбених возила пешадије углавном се користе БМП-1, БМП-2 и нешто мање БМП-3. Ова техника је добро позната трупама. Последњих деценија тзв. „кутије“ су учествовале у свим оружаним сукобима. Оклопни транспортери БТП-82А, камиони „Тајфун-У“ и „Тајфун-К“, као и теренци „Тигар“ већ су тестирани у Сирији. А десантна борбена возила БМД-4М дебитовала су на кијевском правцу. Нјихов главни адут је 100-милиметарски топ 2А70 који под одређеним условима може равноправно да парира чак и тенковима.
У специјалну операцију укључено је и различито артиљеријско оруђе– од минобацача калибра 120мм до тешких самоходних топова 2Ц7М „Малка“ калибра 203мм. Нјихова ватра се коригује из извиђачких дронова. Најважнији објекти се уништавају вођеним пројектилима с ласерским навођењем.
Широку примену има и ракетна артиљерија – системи „Торнадо-Г“ , „Торнадо-Ц“ и тешки системи ТОС-1 „Буратино“ и ТОС-1А „Солнцепек“. У ову врсту наоружања може се уврстити и најновије инжењерско возило за дистанционо минирање „Земљеделие“ које је први пут приказано широј јавности у Москви на Паради победе 2020.године. Способно је да постави мињско поље било које сложености за пола минута на удаљености од пет до 15 километара. Циљеве на великим удаљеностима погађају оперативно-тактички ракетни системи „Искандер“ и у неким случајевима обалски ракетни системи „Бастион“.
© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Уђи у базу фотографијаСамоходни нуклеарни топ "Пион" (2С7М "Малка")
самоходни нуклеарни топ «Пион» (2С7М Малка) - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Самоходни нуклеарни топ "Пион" (2С7М "Малка")

Освајање неба

У првим данима специјалне војне операције у Украјини руске Ваздушно-космичке снаге су озбиљно проредиле украјински систем ПВО, стекавши безусловну надмоћ у ваздуху. Како је писао амерички лист „Милитари воч“, застарели украјински ловци Су-27 и МиГ-29 нису могли да се супротставе савременим Су-30СМ и Су-35. Према подацима Министарства одбране, Ваздушно-космичке снаге оборивши неколико десетина непријатељских авиона нису изгубиле ниједан авион у ваздушним борбама. Западни новинари примећују да иако обе стране имају сличну опрему која је развијена у СССР-у, руска се одликује напреднијом авионском техником и оружјем.
У копненим јединицама делују и савремени хеликоптери Ка-52 и Ми-28Х. Њихове вођене ракете „Вихр“ и „Атака“ носе се без проблема са оклопним возилима, а одбрамбени систем летелица добро штити од преносних противавионских система. Од земаљске ватре уништено је само неколико летелица. Упркос чињеници да су и Ка-52 и Ми-28Х стигли да се опробају и у Сирији, њихова масовна примена у Украјини је без преседана.
© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМиГ-31 са ракетом "Кинџал"
МиГ-31 са ракетом Кинџал - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
МиГ-31 са ракетом "Кинџал"
Министарство одбране је у марту први пут употребило ловце-пресретаче МиГ-31К са хиперсоничним аеробалистичким „Кинжалима“: нападнут је утврђени подземни арсенал Оружаних снага Украјине у Ивано-Франковској области где су били ускладиштене борбене јединице оперативно-тактичких комплекса „Точка-У“. Лансирање је извршено са удаљености од хиљаду километара. „Кинжал“ је пробио неколико метара армираног бетона и експлодирао унутра потпуно уништивши објекат.
Истовремено, појавили су се снимци борбеног рада беспилотне летелице „Инходец“ чија ће производња ускоро бити покренута у Дубни код Москве. Дронови са вођеним пројектилима успешно лове оклопна возила. Русија је у овој врсти наоружања значајно смањила заостајање за земљама НАТО-а.
У исто време, украјински дронови турске производње „Бајрактар ТБ-2“ нису имали значајну улогу на фронту. Специјална операција је доказала да ударне беспилотне летелице престају да буду „супероружје“ чим наиђу на добро изграђен и дубоко ешалониран систем ПВО. „Бајрактари“ су потпуно немоћни пред противваздушним ракетним системима „Тор-М2“, Бук, Ц-400 и ракетно-топовским системима Панцир-С.
© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни систем Панцир С1
Противваздушни систем Панцир С1 - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Противваздушни систем Панцир С1

Поморски фронт

Руска морнарица је била најактивнија у првим данима операције. Бродови Црноморске флоте уништили су поморску базу у Очакову, оштетили и потопили већину водећих бродова украјинске ратне морнарице. Такође, они су пружили ватрену подршку маринцима приликом заузимања острва Змејни. Чамци и бродови за подршку украјинске морнарице који су остали цели морали су да буду пребачени у Одесу. Превласт на поморском бојишту потпуно је преузела Русија.
Црноморска флота сада обавља помоћне функције у интересу копнених групација. Скоро сваког дана бродови су крстарећим ракетама „Калибар“ гађају украјинска складишта наоружања, опреме, горива и мазива, места концентрације трупа, штабове и утврђења. Претпоставља се да су 13. марта они гађали и Јаворовски полигон. Подсетимо, тада је убијено до 200 западних плаћеника.
Међутим, украјинска војска је успела да зада и понеки ударац морнарици. Украјинске оружане снаге су 24.марта ракетирале луку Бердјанск оштетивши два велика десантна брода. На великом десантном броду „Саратов“ избио је јак пожар, због чега је морао да буде потопљен на пристаништу. Заправо, ово гранатирање је једини мање-више значајан успех украјинске војске у обрачуну са руском флотом.
© Sputnik / Сергей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаБродови Црноморске флоте
Бродови Црноморске флоте у луци Севастопољ. - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
Бродови Црноморске флоте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала