- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Могућ благи раст камата

© Sputnik / Sladjana RadenkovicСрпски динар
Српски динар - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Народна банка Србије почела је са пооштравањем монетарне политике тако што је своју референтну камату повећала са један на 1,5 одсто. Овај потез се очекивао већ неко време јер се инфлација не смирује и обезвређује реалну вредност новца.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У фебруару је међугодишње износила 8,8 одсто, а за неколико дана биће познат и раст цена на мало за март који сасвим сигурно није окренуо у рикверц.
Повећање базне камате централне банке је наговештај и да би друге камате на тржишту могле да почну да расту, а самим тим и цена кредита. Камате на готовинске зајмове сада су на историјски ниском нивоу и у просеку износе осам одсто. Дужници су највише узимали кредите са променљивом стопом, која је збир банкарске марже и камате белибор, који су за неки проценат јефтинији од оних са фиксном каматом.
Тромесечни и шестомесечни белибор који су до пре два дана износили 1,2 и 1,4 одсто, након одлуке централне банке повећани су за 0,19 процентних поена. То значи да се за исти проценат може очекивати повећање месечне рате, а то је занемарљиво.
Да је реч о још малом повећању камата које неће представљати удар на џеп грађана потврђује за „Политику“ Зоран Грубишић, професор на Београдској банкарској академији.
„Не очекујем никакав велики раст камата, већ само незнатно поскупљење динарских кредита. Пошто је за сада реч о минималном расту белибора банке не морају нужно за толико да повећају месечну рату“, каже Грубишић.
Он додаје да је поменуто повећање базне камате централне банке показатељ да се преокренуо тренд у формирању цене новца. Десет година камате су се само спуштале, а упркос томе што се инфлација захуктала од средине прошле године, повећања није било ни у свету ни код нас све с резервама да поскупљење новца не успори привредни раст.
Иначе, референтна камата НБС била је један одсто све од децембра 2020. године. Тренд се преокренуо и референтне камате су повећале и све земље централноисточне Европе.
Упркос поменутом повећању кључне камате задуживање се и даље исплати. При инфлацији од 8,8 одсто међугодишње, и просечној камати на готовинске кредите од осам одсто, значи мањој од инфлације, дужник врати банци реално мање новца него што је узео. Сва је прилика да ће тако бити још неко време, јер се никакво драстично повећање камате не очекује.
Друга ствар је са дугорочним зајмовима, јер у њиховим случају се ипак на дуже стазе очекује раст камата. И номиналне каматне стопе на индексиране кредите су ниске и стабилне. И оне су реално негативне било у односу на инфлацију у еврозони или раст цена у еврима у Србији. Благодати ниских камата виде се и по томе што су на нивоу целе прошле године кредитни пласмани имали висок раст од чека 2,9 милијарди евра.
Европска централна банка (ЕЦБ), а српска привреда је више везана за евро него за амерички долар, на пример, још не најављује повећање референтне камате. Из НБС наводе да је ЕЦБ на састанку у марту, одлучила да смањи обим нето куповине активе од банака током другог тромесечја, а одлуке у погледу завршетка овог програма зависиће од оцене средњорочних инфлационих очекивања, с тим да је наглашено да ће промене каматних стопа уследити у неком периоду након завршетка овог програма.
То значи да још не треба очекивати веће заоштравање финансијских услова у зони евра у скоријем периоду, с обзиром на то да и сама ЕЦБ напомиње да су подстицајни услови финансирања и даље неопходни како би се обезбедио одржив раст привредне активности.
Америчке федералне резерве у марту су започеле циклус повећања референтне каматне стопе, али ни код њих се не ради о драстичном повећању. Реч је о 25 базних поена, односно 0,25 одсто, што је прво повећање од 2018. Они су раније најавили да ће 2023. године још три пута повећати камату.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала