- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Седам страхова младих руских возача

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаСаобраћајни шпиц у Москви
Саобраћајни шпиц у Москви - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Експерти аналитичке агенције „Автостат“ су спровели истраживање и појаснили који фактори највише утичу на ментално равнотежу возача-почетника. Анализа је направљена на основу испитивања преко 1.000 возача који имају дозволу мање од годину дана. Чега се то највише плаше млади руски возачи?

Оштећење аутомобила

Млади возачи се највише плаше да ће оштетити аутомобил и тај страх расте највише у зимским месецима због снега и леда. Око 14 одсто возача се плаши да нешто не раде како треба са својим аутомобилом због чега се појављује несигурност која проузрокује још већи број грешака.

Полицијске патроле у граду

Многим младим возачима се чини да им је саобраћајна полиција стално за петама и њих 12 одсто је навело да се боји полицајаца. Несигурност у вожњи доводи до великог броја прекршаја, а емоционалност се негативно одржава на пажњу. Међутим, вероватноћа да ће их зауставити саобраћајна полиција је иста као и код других возача.

Кварови на аутопуту

Око 12,3 одсто возача-почетника се плаши да ће им се аутомобил покварити на аутопуту. Страх је најчешће изазван непознавањем технике аутомобила и немогућношћу да се он поправи на лицу места. Људи не знају како да поступе у таквим ситуацијама и осећају се несигурно.

Нерегулисана раскрсница

Поред тога, 11,1 одсто испитаника је навео као главни страх раскрснице које нису регулисане семафорима. Густ саобраћај у великим градовима ствара потешкоће у укључивању из споредних у главне улице.

Бахати возачи

Око осам одсто младих возача се плаши да ће сметати другим возачима и да ће им се смејати због њиховог начина вожње: брзина им је мања него другима и не умеју да брзо реагују. Сматрају да ће им бахати возачи свирати, заобилазити их, а они, иако несигурни, ће покушати да имитирају оштрији начин вожње и да изазову судар.
Међутим, често се догађа да се бахато понашају и возачи који нису много искусни, а који желе да потврде своју снагу. На путу је неопходно возити онако како је удобно возачу, без обзира на сирене које ће се можда чути.

Пешачки прелаз је најопаснији

Више од пет одсто возача-почетника се плаши пешачког прелаза, јер се лошије виде ноћу и када пада киша или снег. Млади возачи ређе гледају у правцу тротоара и не могу увек да предвиде кретање пешака. Свесни су да би такве несреће често могле да буду фаталне, осећали би кривицу, без обзира да ли су криви или не.

Паркирање је ужас

Возачима велики немир стварају пуни паркинзи на којима је тешко маневрисати. Неискусни возачи се боје да могу да ударе паркирани аутомобил. Експерти саветују да се паркирање вежба на већим паркинзима или да у почетку друштво младом возачу прави неко искуснији.
Возачи-почетници се најмање плаше семафора. Њих је у анкети споменуо само један одсто испитаника.
Возач камиона - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
ЕКОНОМИЈА
ЕУ увела ново правило за возаче
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала