Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србији завиде на неутралности и они који су се обрушили на њу /видео/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICСкуп подршке Русији из Београда
Скуп подршке Русији из Београда - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Србији на неутралном статусу завиде многе светске земље али се и Немачка која је најоштрији заговорник санкција не одриче руског гаса, док остале европске земље не следе слепо бриселску политику, каже за Спутњик професор Филозофског факултета Владимир Вулетић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он додаје да Русија има довољно разумевања за међународну позицију наше државе.
Вулетић оцењује да без обзира како овај сукоб буде текао Кина, сигурно неће дозволити да Русија постане плен Запада и НАТО.
„Пекинг је најбоље искористио глобализацију која је била у замаху последњих 50 година и да су ствари наставиле да се крећу у том правцу, Кина би и у економском али и сваком другом смислу претекла САД. За сваку администрацију у Вашингтону глобални супарник је управо Кина. Док је Доналд Трамп ишао директно на Пекинг, а Москву видео као неку врсту савезника, Џозеф Бајден је више заинтересован да сломи Русију“, оценио је Вулетић.

Лоша економија у Украјини јачала „десницу“

Преговори Москве и Кијева ће, према мишљењу нашег саговорника, доћи оног тренутка када једна од две сукобљене стране буде спремна на капитулацију. Он наглашава да је Украјина и поред одличног положаја као и многобројних природних богатстава, земља са лошом економском ситуацијом због чега је свих ових година јачала политичка десница.
„Остале су слике када Вермахт улази у Совјетски Савез и добродошлица Украјинаца, тако да постоји историјски проблеми са делом становништва те земље. У Кијеву се види процес који би могао да се пореди са овим на нашим подручјима, где на сваки начин неко покушава да направи дистанцу у односу на Русију. Денацификација Украјине је могућа само ако у основи постоји сасвим другачија власт, јер не може нико да подстиче оно чега нема бар у клици“, рекао је он.

Србија поново колатерална штета

Када је реч о Србији, Вулетић није превелики оптимиста. Москви је данас веома важно, додаје он, да се не заглави у Украјини као Совјетски Савез у Авганистану. Да се специјална војна интервенција већ завршила, оцењује Вулетић, Србија би била нека врста колатералне штете, јер би се Запад обрушио на нас.
„Уколико се ипак ова интервенција настави, онда су позиције Србије много теже када је реч о заштити КиМ али и Срба у Босни и Херцеговини. У том смислу, не постоји више равнотежа која је до недавно била присутна, а која је Србији давала ту врсту луксуза да може да води независну спољну политику,“ нагласио је професор Филозофског факултета.

Русија има разумевања за позицију Србије

Србија нема, као ни једна земља те величине, економску снагу и фактички значај али има симболички, јер би многе земље волеле да буду у нашој позицији. Они који се јавно изјашњавају против тога, додаје он, раде то више из једа, а у ствари не могу то себи да приуште. Ситуација у Украјини је према његовом мишљењу утицала и на ток кампање избора у Србији.
„Када расте страх и када су емоције ту, људи не очекују црно-беле слике, а једино су се недвосмислено опредељивале странке које су имале највише успеха у односу на предизборни период као што су Заветници, Нада и Двери. Са друге стране, власт није могла да се понаша неодговорно“, рекао је Вулетић.
Наш саговорник је уверен да Русија има довољно разумевања за међународну позицију Србије. Уколико, додаје Вулетић, гас овде буде притицао и дотицао под разумним ценама онда ће и стране компаније које послују у Србији имати корист.
„Нека врста вербалног притиска ће и даље постојати али с обзиром на целокупну ситуацију многи би желели да изолују Русију али је то просто немогуће. У свему томе Србија треба да тражи своје место, па можда чак да буде и земља домаћин мировних преговора Русија – Украјина“, рекао је он.
Погледајте и најновију емисију Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“ у којој ћете сазнати зашто су кинески медији одлуку Владимира Путина о плаћању руског гаса у рубљама назвали убиственим оружјем против Запада, зашто Русија никад није примљена у НАТО и шта нам је Тарковски оставио у наслеђе
Мурал не у ЕУ и НАТО у Београду - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
СРБИЈА
Србија улази у историјску битку: Запад и НАТО уценама желе да створе власт против Русије
Украјински војници на војном возилу у Бучи у Кијевској области - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Запад улази у очајничку фазу: Режија против Русије лошија него против Срба – ни сами у њу не верују
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала