- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Изјава Бореља о Украјини "мења правила игре"

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
Специјална војна операција Русије у Украјини је осмишљена да стави тачку на безобзирни курс ка потпуној америчкој доминацији у свету, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Наша специјална војна операција је осмишљена да стави тачку на безобзирно ширење и безобзирни курс ка потпуној доминацији Сједињених Америчких Држава и других западних земаља потчињеним њима на међународној сцени. То је доминација која се гради уз грубо кршење међународног права, према одређеним правила, која тек сада износе и која израђују од случаја до случаја“, рекао је Лавров за телевизију „Русија 24“.

Шеф руске дипломатије осврнуо се на изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља о томе да „сукоб у Украјини треба решити на бојном пољу“. С тим у вези, министар је указао да такве речи мењају правила игре и да је у питању оштар преокрет у ставу Запада.
Како је објаснио, „када шеф дипломатије неке земље, или организације, као у овом случају Борељ представља дипломатију Европске уније, изговори речи да се конкретан сукоб може решити искључиво војним путем, то значи или да му се накупило нешто лично, или да је направио лапсус, или да се излануо за нешто што му нико није наложио“. Али је то, наравно, необична изјава, оценио је он.
„То што је чак и у невиђеном, агресивном контексту рекао Борељ, заправо значајно мења правила игре, морам то да кажем“, истакао је Лавров.
Према речима дипломате, „то је веома озбиљан преокрет, чак и у политици коју су ЕУ и Запад уопште под вођством САД несумњиво почели да воде након почетка руске специјалне војне операције“.
„У питању је политика која одражава љутњу, на неки начин чак и прави гнев, и коју, наравно, не одређује само Украјина, већ то што су од ње направили упориште за коначно потискивање Русије и потчињавање Москве том глобалном систему који је Запад градио. Упркос окончању Хладног рата и нестанку Варшавског пакта и Совјетског Савеза, Запад је промовисао тај систем и померао га близу наших граница без обзира на дата обећања“, констатовао је министар.

Русија се никада неће потчинити Западу

Међутим, Москва никада неће бити потчињена Западу, нагласио је Лавров.
„Наравно, Русија је са својом историјом и традицијама једна од оних земаља која никада неће заузети потчињени положај. Можемо само да будемо чланови међународне заједнице под једнаком условима недељиве безбедности“, напоменуо је дипломата.

О Европској унији

Истовремено, министар спољних послова скренуо је пажњу на први одбрамбени концепт ЕУ „Стратешки компас“, који предвиђа значајно повећање војних издатака и изградњу колективне војне структуре.
Немачка је, према његовим речима, први пут у послератној историји издвојила додатних 100 милијарди евра за „пумпање својих војних мишића, што је такође квалитативна промена”.
„Резултат целе те независности је непостојећи, јер све што се ради у потпуности контролишу САД и Европској унији није додељена никаква самостална улога, укључујући и оним напорима који се предузимају унутар ЕУ“, сматра дипломата.
С тим у вези, нагласио је да се контрола над Бриселом врши преко става Пољске, балтичких земаља, Данске, „које неће дозволити да се ЕУ некако одвоји од НАТО-а, већ напротив, угураће је у мреже Алијансе“.

Биће још провокација – одговорићемо чињеницама

Истовремено, шеф руске дипломатије назвао је непобитним чињенице које руска страна износи током специјалне војне операције у Украјини.

„Биће још провокација“, истакао је Лавров, напомињући да Москва на њих треба да одговори чињеницама. „Наш главни аргумент је оно што се дешава на терену“, додао је Лавров.

Према његовим речима, провокације су нечувене. Наша војска је изнела и хронолошке аргументе и аргументе у вези са видео материјалима у вези са Бучом, подсетио је министар спољних послова. С тим у вези, приметио је да је, након података које је изнела Русија, провокација у Краматорску врло брзо „заташкана“.
Раније је руско Министарство одбране је саопштило да је напад тактичким ракетним системом „Точка У“ на Краматорск извела украјинска војска из подручја насељеног места Добропоље. Како је прецизирано, „циљ напада кијевског режима на железничку станицу у Краматорску било је онемогућавање масовног одласка становника из града како би их искористили као 'живи штит' за одбрану својих положаја“ и да се Русија оптужи да је наводно извела тај ракетни напад.
Претходно су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега. Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у том граду, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.
Руски војник у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Кремљ: Циљеви операције у Украјини се остварују, обавља се конкретан посао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала