- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Да ли је НИС заиста изузет из петог пакета санкција ЕУ према Русији | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићНИС Петрол
НИС Петрол  - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
Енергија Спутњика истражује да ли је НИС заиста изузет из петог пакета санкција ЕУ према Русији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Србија је изузета из петог пакета санкција ЕУ према Русији, што значи да ће снабдевање домаћег тржишта нафтом преко Јадранског нафтовода (ЈАНАФ) бити настављено и после 15. маја. То је потврдила и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Због ове вести сви су у Србији одахнули. На први поглед чини се да смо сада сигурни за убудуће.
Али, да морамо бити у најмању руку опрезни види се из изјаве портпарола ЕУ Петера Станоа, који је рекао да су санкције Европске уније директно обавезујуће за државе чланице и земље које су се ускладиле са санкцијама. На питање портала “Јуропијан вестерн Балканс” да ли ће НИС бити изузет из одлуке ЕУ Стано је, како пише “Политика”, одговорио да, због поверљиве природе процеса у вези са санкцијама, Европска комисија нема коментар.
У Уредби већа (ЕУ) 2022/576 од 8. априла 2022. о измени Уредбе (ЕУ) бр. 833/2014 о мерама ограничавања с обзиром на деловања Русије којима се дестабилизује стање у Украјини посебно се занимљиви чланови у којима се каже:
- Одлуком (ЗВСП) 2022/578 проширује се изузеће од забране учешћа у трансакцијама с одређеним субјектима у државном власништву у погледу трансакција за куповину, увоз или превоз фосилних горива и одређених минерала у Швајцарску, Еуропски гпривредни простор и западни Балкан.
- Примерено је проширити изузећа од забране трансакција с одређеним предузећима у руском државном власништву и њиховим друштвима кћерима на земље Еуропскога привредног простора, Швајцарску и западни Балкан; Унија очекује брзо и потпуно усклађивање свих земаља у регији с мерама ограничавања ЕУ-а, укључујући оне које се односе на деловања Русије којима се дестабилизује стање у Украјини.
Друга ставка могла би да значи да се од Србије очекује да уведе санкције Русији.
Нејасно је и да ли ће услов да нафта за НИС-ову рафинерију тече и после 15. маја бити промена власничке структуре НИС-а. Конкретно, да руски “Гаспромњефт”, против кога је ЕУ увела санкције, не буде више већински власник српске нафтне компаније.
О свим овим питањима у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са економистом Гораном Радосављевићем, професором Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) и некадашњим генералним секретаром Националног нафтног комитета Србије (ННКС).
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Да ли је НИС заиста изузет из петог пакета санкција ЕУ према Русији | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала