- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Како су сликарска ремек-дела из Третјаковске галерије и Ермитажа умало постала ратни плен

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаЗграда Ермитажа у Санкт Петербургу
Зграда Ермитажа у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
Да је уметност, а с њом и сликарство, постала ратни плен у рату који је Запад објавио руској култури, а чије су главне стратегије цензура и отказивање, сведочи и афера руских слика које су заплењене на финском граничном прелазу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Три камиона са уметничким делима непроцењиве вредности која су саобраћала преко Финске ка Руској Федерацији, фински цариници задржали су због санкција које је ЕУ наметнула Русији.
Реч је о експонатима који су били део две изложбе у Италији: изложба „Гранд Тур“, одржана у Милану, завршена је 27. марта и обухватала је предмете из државној музеја Ермитаж, као и музејских резервата „Царско село“ и „Павловск“, док је друга изложба – „Форма бесконачности“ одржана у Музеју модерне уметности у Удинама од 16. октобра 2021. до 23. марта 2022. године. На изложби су представљени радови из Третјаковске галерије.
Поред тога, број експоната који пролазе кроз царинске контроле обухватају уметничка дела државног музеја лепих уметности Пушкин, која су стигла из Јапана, где су изложена у градском музеју Чиба.
Историчар уметности и дугогодишњи кустос Народног музеја Никола Кусовац за Спутњик каже да је позајмица уметничких дела у нестабилним временима трауматичан чин.
„У моје време су код нас биле санкције, а ми смо, као и Руси, позајмљивали своје слике за потребе светских изложби. Међутим, слике из наше колекције нисам пуштао док не добијем апсолутну гаранцију да ће слике бити враћене. То сам тражио да се јемчи на све могуће начине. Претпостављам да су то урадили и колеге из Русије. Сигуран сам да су они тако нешто могли да претпоставе и тражили су гаранцију да ће им уметничка дела изузетне вредности бити враћена“, каже Кусовац.
Он сведочи о томе да су земље кроз које слике пролазе посебно проблематичне.
„Нама су се слике враћале из Јапана преко Беча. Јапанци су доста фер били у том послу и они су наше захтеве испоставили бечким властима које, с друге стране, нама нису дали апсолутну гаранцију да ће нам слике вратити. Одузимао сам се од страха кад ми траже било шта на позајмицу, јер је могло да се деси исто што и сада са сликама из руске колекције – да их заплене“.

Спречити културну размену равно је самоубиству

Коментаришући цензуру и политику отказивања са којом се руска култура суочава на примеру финске заплене, наш саговорник каже да Запад тиме спречава духовну размену.
„Финци цариници раде оно што им каже неко одозго. Све је то веома ружно. Културу не треба заустављати ако мислите добро. Чим то радите значи, да мислите и чините зло. То се види у сваком погледу, нарочито последњих недеља кад цео свет напада руску културу. То је, по мом мишљењу, самоубиство. Одрећи се Чајковског, Пушкина, Љермонтова, одрећи се Гагарина то је идиотлук“, закључује Кусовац.
Експонати који су задржани у Финској донети су данас у Државни музеј Ермитаж, јављају Риа Новости.
У међувремену је саопштено да ће две слике из колекције Морозова остати у Француској. Једна од њих, из колекције руског бизнисмена, неће напустити Француску, „све док је имовина њеног власника замрзнута“, а друга која припада Дњепропетровском музеју лепих уметности, такође ће бити заплењена под изговором „ситуације у Украјини“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала