Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ко је планирао ликвидацију Дика Мартија и зашто?

© AP Photo / Dimitri MessinisПрипадник терористичке ОВК на КиМ 1999. године
Припадник терористичке ОВК на КиМ 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
Угрожавање безбедности Дика Мартија могло би да дође само од стране оних које је он током својих истраживања идентификовао као починиоце набруталнијих злочина које је извела ОВК, а не од стране српских служби. Иза оптужби да се кривци налазе у редовима наших обавештајних структура, назире се рукопис страних служби
Претње смрћу Дику Мартију, бившем известиоцу Савета Европе, захвалном за обелодањивање најмонструознијих злочина ОВК, доведене су у везу са „миљеом српских обавештајних кругова“. Шта је позадина ове специјалне операције, ко је њен аутор те зашто је за пуштање информација старе 16 месеци, одабран овај тренутак?

Која је ту логика?

Како је могуће да Дик Марти поверује у причу да је интерес неких кругова у српским безбедносним службама да угрозе његову безбедност када је управо његово истраживање о ратним злочинима ОВК било увод за покретање рада Специјалног тужилаштва, Специјализованих судских већа и замајац за процесуирање припадника ОВК за почињене злочине, пита се председник Одбора за КиМ Милован Дрецун.
© Фото : screenshot/Swiss National LibraryДик Марти
Дик Марти - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Дик Марти

„Радикални елементи у српским службама безбедности не постоје. Оне су под снажном институционалном цивилном контролом. Постоји Одбор за безбедност који је веома активан у Народној Скупштини РС и никакво незаконито и закулисно деловање елемената у тим службама не би могло да прође непримећено и некажњено. Угрожавање безбедности Дика Мартија би могло да дође само са друге стране“, каже Дрецун, додајући да су држава Србија и српски народ итекако захвални Дику Мартију за испољену храброст те да би угрожавање његове безбедности само компромитовало процес за који Србија има интерес да се заврши.

Немар или намера

Као израз невероватне непрофесионалности, Дрецун оцењује наводе швајцарске федералне обавештајне службе која је на основу неких информација из подземља пласирала тезу о угрожености Дика Мартија и чак му понудила да промени идентитет.
Или је швајцарска служба насела на провокације албанске мафије и појединаца из редова албанске дијаспоре који су сарадници швајцарске федералне обавештајне службе или се, сматра, ради о томе да је постојала лоша намера.

„Та служба када је евентуално дошла до неких сазнања из њихових извора који се налазе у кримогеним структурама требало је да званично контактира наше државне органе, наше службе безбедности и да са њима разјасни све. Изостанак такве реакције указује на то да је неко желео да компромитује јефтином пропагандном причом и државу Србију која чини све напоре да стабилизује регион и наше службе безбедности“, каже Дрецун.

© AP Photo / Lefteris PitarakisАгим Чеку и Хашим Тачи
Агим Чеку и Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Агим Чеку и Хашим Тачи
Дилема да у то могу да буду уплетене и друге службе, по његовим мишљењу не постоји, али пажња се усмерава на деловање Косовске обавештајне агенције и Тачијеве илегалне обавештајне службе којом је руководио Кадри Весељи а која и даље функцинише.

Ликвидацију спремали шитарски терористи?

Пензионисани пуковник ДБ Божидар Спасић каже да су овакве оптужбе потекле од бившег амбасадора тзв. Косова у Тирани који је био екстремни припадник терористичке организације и близак сарадник Хашима Тачија.
© AP Photo / Visar KryeziuАлбанксе заставе
Албанксе заставе - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Албанксе заставе
Спасић претпоставља да је обавештајна служба Албаније у сарадњи са обавештајним службама Косова смислила план како да компримитује Србију тиме што ће понудити Дику Мартију одређене лажиране доказе о томе како српске обавештајне службе планирају да га ликвидирају.
„Чињеница да се његово име помиње у контексту евентуалних акција служби при чему се посебно апострофирају старије службе безбедности које су се бориле против тих терориста чије је активности истраживао Дик Марти показује да је план осмишљен са циљем компромитације Србије. Планирање акције наше обавештајне службе је нонсенс и глупост, а изнете тврдње заправо указују на чињеницу да су шиптарски терористи вероватно имали у плану ликвидацију Мартија и покушај подметања тог дела српским службама“.
Ово није могао да осмисли терориста ОВК
По његовом мишљењу иза свега стоје велике стране службе, јер, каже, такву операцију не може да осмисли један теориста ОВК већ само експерти страних служби у пропагадном рату.
Наш саговорник указује и на чињеницу да се оваква оптужба појављује у тренутку када је одбијен захтев да се Тачи брани са слободе, и друго, у тренутку када углед Србије у свету постаје све већи па чак и код њихових највећих пријатеља - Американаца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала