- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров о руско-украјинским преговорима: Ми смо стрпљиви и упорни

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
Руска страна не види разлог зашто би било немогуће наставити преговоре са Украјином, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Не видим разлог зашто не можемо да их (преговоре) наставимо. Иако украјинска страна сваки пут прави заокрет, понекад и за 180 степени, одбијајући оно што је сама предлагала, на пример пре пар дана“, рекао је министар за телевизију „Русија 24“.
„Али ми смо стрпљиви и упорни људи“, додао је Лавров.
Он је додао да се Москва залаже за преговоре са Кијевом.
„Наш председник је више пута наглашавао да ми преферирамо преговоре“, подсетио је министар.
„Али ако је током прве рунде, за период саме прве рунде преговора, када је украјинска страна предложила и ми смо се сагласили да одржимо контакт делегација, и ако је тада председник дао команду да се направи пауза у борбеним дејствима и вођењу специјалне војне операције, када смо се уверили да Украјинци нису намеравали да узврате истом мером, одлучено је да за наредне рунде преговора неће бити никавих пауза. Док се не постигне коначан споразум, док се он не потпише“, истакао је Лавров.

О Штајнмајеровим оптужбама

Говорећи о изјавама немачког председника Франка-Валтера Штајнмајера о позивању на одговорност за „ратне злочине“ у Украјини, Лавров је рекао да ће те изјаве оставити на савести немачког председника.
„Пре неколико дана (Штајнмајер) је упитан да ли треба да се пред међународни трибунал изведу и прогласе за ратне злочинце представници руског руководства, почев од председника, министра спољних послова, он одговорио потврдно, заправо, рекао је да сви одговорни за војну операцију, сви одговорни за политичке одлуке, наравно, морају да одговарају. Али то остављам на његовој савести“, рекао је Лавров.
Шеф руске дипломатије такође је изразио уверење да ће „чињенице о томе ко чини злочине пробити себи пут“.
Руски министар назвао је непобитним чињенице које руска страна износи током специјалне војне операције у Украјини.
„Мислим да ће у Немачкој чињенице ко тамо (у Украјини) чини ратне злочине пробити себи пут и то се неће утврђивати на основу дезинформација типа Буче и Краматорска, већ на основу оних просто убиствених чињеница које објављујемо, које наша војска открива током специјалне војне операције“, објаснио је он.
Министар је додао да ће се узимати и сведочења оних људи који су „дуги низ година у подељеном Донбасу, одвојени од својих синова, који су остали на источном делу контакт линије, живели под јармом неонациста“.

Талас русофобије открио латентни расизам Запада

Талас русофобије који се проширио западним земљама говори о томе да је тамо увек био присутан латентни расизам, сматра Лавров.
„Брзина којом је покренут овај русофобични талас говори да, како је написао један амерички истраживач, тај латентни расизам није отишао никуда из Европе“, приметио је министар.
Према његовим речима, ситуација са дискриминацијом држављана Русије показала је да политичка коректност и друге конвенције на Западу више не постоје.
„И исто као што је Хитлер мобилисао своје друштво и друге европске земље против Јевреја, узгред, није заборавио ни Словене, али сада је Рус – команда за ‘напад’“, рекао је руски министар.
Министар је такође приметио да забринутост изазивају и позиви украјинских политичара на дискриминацију и изопштавању Руса.
„А сада украјински политичари изјављују да је добар Рус мртав Рус, а да је сваки други Рус – лош Рус. Министри говоре да Европа треба да дискриминише и подвргне остракизму све Русе, јер сада нема времена да се разматра да ли је овај Рус за Путина или је против Путина. Једноставно говоре отворено. Због тога је то озбиљна ствар“, закључио је Лавров.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Украјински војници, Буча - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Подкаст
Буча и Краматорск, Рачак и Маркале | Нови Спутњик поредак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала