- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин: Послаћемо на Марс ровер-кентаур са руском мисијом до 2026.

CC0 / Unsplash/Planet Volumes / Планета Марс
Планета Марс - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
Слање руске мисије на Марс могло би да се одржи 2026. године, доступна су сва техничка средства за то, а сада би могло да почне да се ради на роверу-кентауру за руску мисију, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Мислим да је 2024. то тешко оствариво, али о 2026. години може да се прича“, рекао је Рогозин у интервјуу за Спутњик.
Он је појаснио да Европска свемирска агенција (ЕСА) „веома драматично процењује губитке” изазване прекидом сарадње са Русијом и да очекује да ће послати свој ровер најкасније за шест година.

„Имамо све техничке могућности, тако да ће нам требати мање времена него ЕСА, али се поставља питање финансирања: да ли ћемо то успети да добијемо у тешком тренутку за земљу?“, изјавио је Рогозин.

С тим у вези, директор „Росмосмоса“ није искључио могућност да би рад на роверу-кентауру за руску мисију на Марс могао да почне сада, паралелно са пројектом „Теледроид“ за перспективну руску орбиталну станицу.

„Ако причамо о роботу-кентауру, онда је то следећа фаза и таква машина би вероватно могла да се појави. Могуће је да се ти радови обављају паралелно, али најпре предлоге 'Андроидне технологије' треба да размотри научно-технички савет 'Роскосмоса'“, објаснио је Рогозин.

Према његовим речима, роботски ровер, којим би управљао оператер по принципу аватара, поједноставио би задатак научницима на површини Марса или Месеца. То би могло да помогне при раду проналсцима који могу да се налазе на земљи, каже Рогозин.
„Тренутно са том организацијом радимо више на другом пројекту – роботу 'Теледроид' за рад на спољној површини Руске орбиталне службене станице (РОСС). Робот ће стално бити на спољној страни станице и бавити се рутинским одржавањем са научном опремом“, додао је.

О могућности да партнери плаћају Русији за одржавање МСС

Истовремено, шеф „Рускосмоса“ је напоменуо да ће Русија испунити све своје међународне обавезе на Међународној свемирској станици (МСС), чак и уколико буде донета одлука да не настави сарадњу после 2024. године.
Он је прецизирао да на МСС много тога зависи од Русије, на пример допремање горива, одржавање орбите, склањање станице од опасних сусрета са свемирским отпадом. Према његовим речима, спуштање орбите МСС није веома брз процес, а припрема за спуштање станице у планирани део Светског океана ће потрајати.

„Изнад Земље лети конструкција тешка 500 тона и умногоме од нас зависи да она изненада не слети на Париз или Лондон“, нагласио је Рогозин.

У случају да се Русија повуче из пројекта МСС након 2024. године, страни партнери могли би да плаћају услуге одржавања у рубљама.

„Они могу да на комерцијалној основи решавају са нама питања које смо ми раније решавали личним доприносом раду станице. Односно, грубо речено, могли би да пређу на комерцијалне односе, да купују наше услуге. Мислим да бисмо могли да направимо компромис како бисмо спасили станицу од неконтролисаног пада на Земљу“, рекао је Рогозин, додајући да би валута плаћања таквих услуга била руска рубља.

Према његовим речима, ако одлучи да обустави активности на МСС и размести РОСС, Москва ће обавестити партнере у складу са унапред одређеним процедурама.
„Ако се не сложе и покушају да сачувају станицу без учешћа Русије, онда ће морати да компензују наше одсуство техничким средствима која још увек немају. Можда ће се појавити временом, али ће морати да потроше и новац и време како би заменили Русију“, истакао је директор „Роскосмоса“.
Како каже, „практично је немогуће“ створити иста техничка средства која Русија користи за одржавање рада станице, осим тога, МСС ће се после 2024. претворити у „такорећи застарелу, тихо умирућу станицу, јер без Русије никада неће бити правог рада на МСС“.
Он је рекао да да очекује да ће у наредним месецима одржати састанак са челницима кинеске Националне свемирске администрације и Индијске Националне свемирске агенције.
„Спремни смо и да учествујемо у сарадњи на њиховим пројектима и да реализујемо нове заједничке пројекте“, закључио је Рогозин.
Руски свемирски бродови Сојуз и Прогрес прикључени на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
НАСА: Међународна свемирска станица биће оборена 2031.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала