- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД одрешиле кесу: Каквим оружјем Запад пумпа Украјину

© SERGEI SUPINSKYУкрајински војници истоварују америчко оружје на аеродрому у Кијеву
Украјински војници истоварују америчко оружје на аеродрому у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
У јеку руске специјалне војне операције, у Украјину непрестано пристижу товари западног оружја, од тенкова, дронова-камиказа, оклопних возила и топова до вишецевних ракетних базача, граната и муниције.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Осим наоружања које у Украјину пристиже из САД, оружје се допрема и из земаља Централне Европе. Како каже за Спутњик главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко, ове државе су чланице бившег Варшавског пакта па у у њима још постоје залихе совјетског оружја.
Коротченко наглашава да се у Украјину шаље оружје које је добро познато украјинској војсци: војници не морају да пролазе обуке у руковању оружја. Када га добију у руке, они знају како да га користе у борбеним дејствима.

САД одрешиле кесу

Средином марта амерички председник Џозеф Бајден најавио је да ће Украјини дати 800 милиона долара у виду војне помоћи. Како је прецизирао, Кијеву ће послати 800 преносних противавионских система „Стингер“, две хиљаде лансирних система „Џевелин“, хиљаду комада лакогпротивтенковског оруђа и шест хиљада бацача граната АТ-4. Осим тога, украјинске оружане снаге добиће панцире, шлемове и муницију. Пентагон такође планира да обезбеди Украјини 100 дронова-камиказа „Свичблејд“.
Реч је о дроновима који су развијени по налогу америчких копнених снага за борбу против талибана у Авганистану. Пуштени су у употребу 2011.године. Направљено је неколико хиљада комада. Америчка пешадија и специјалне снаге су их успешно користиле на Блиском истоку.
Постоје две врсте „Свичблејда“ –противпешадијски и противтенковски. Свичблејд 300 тежак је нешто више од 2,5 килограма. Он може да стане у обичан војнички ранац. Домет лета је до десет километара, док је брзина крстарења 100 километара на сат.
Свичблејд 600 је већи и тежи. Његова тежина износи око 23 килограма. Погађа циљеве на удаљености до 40 километара. Према америчким наводима, ово оружје је ефикасно у борби против свих модерних оклопних возила.

Оружје се допрема ноћу и тајно

Како објашњава руски војни експерт, пензионисани пуковник Виктор Баранец, оружје које се шаље из САД увози се у једну од три државе које се граниче са Украјином –Пољску, Мађарску или Румунију, а посебно је значајна Пољска која је постала војно чвориште НАТО.
Баранец истиче да се у Пољску осим снајперских пушки, муниције, противоклопних система, бацача граната и других врста оружја, увозе и тенкови „Амбрас”. „Пољска је верна САД. А када оружје стигне у ову земљу, оно се затим директно шаље за Украјину“, објашњава експерт.
Према његовим речима, допремање оружја у Украјину се врши на веома лукав начин.
„Оружје се пребацује касно ноћу. Све се ради у тајности. Могу да кажем да се они понашају као терористи који играју по својим правилима“, констатује он.
Баранец сматра да тиме што снабдева Украјину оружјем САД продужавају ток руске специјалне војне операције.
„Русија се труди да са једне стране уништи борбени потенцијал украјинске војске, док са друге стране Американци пумпају Украјину оружјем “, објашњава саговорник.

САД све раде у своју корист

Према мишљењу Коротченка, САД све раде у своју корист.
„Они снадбевају Украјину оружјем како би исцрпеле снагу руске војске. Испоруке ће се наставити све док Русија не прекине специјалну војну операцију у Украјини “, истиче саговорник.
По његовом мишљењу, да би се зауставиле испоруке оружја, Русија треба да нанесе удар на објекте транспортне инфраструктуре на делу украјинске територије која се граничи са земљама НАТО-а, Румунијом и Пољском. Једини излаз у овој ситуацији је, сматра он, уништавање целокупног транспортно-логичког система, као и блокирање испорука копненим и железничким путем.
„Треба максимално да се отежа могућност физичког пребацивања оружја на украјинску теирторију“, истиче стручњак.

Циљ је америчка доминација над Европом

Шире гледано, како истиче Баранец, коначни циљ САД у украјинској кризи јесте америчка доминација над Европом.
„САД желе да Европи наметну своја правила, која ће ићи њима у корист“, истиче он, додајући да је у свему томе Американцима Русија трн у оку. „САД зато окрећу Украјину против Русије, а Кијев постаје амерички инструмент у решавању проблема у антируском кључу “, истиче стручњак.
САД су схватиле да је Украјина центар Европе и њихово упориште, каже руски експерт и истиче је непријатно живети поред антируског комшије који је спреман на све.
Министарство спољних послова Русије позвало је ове недеље ЕУ и НАТО да престану да пумпају Украјину оружјем. Како је прецизирала портпаролка Министарства Марија Захарова, за првих месец и по 2022.године у Украјину је стигло скоро 50 војно-транспортних авиона из разних земаља.
Раније је руско Министарство одбране званично упозорило да се конвоји са оружјем који улазе у Украјину са Запада сматрају легитимном метом. Тренутно, једина рута из земаља НАТО у Украјину води преко копнене границе са Пољском.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је да оружје које Запад испоручује Кијеву не може да заустави Русију и спречи је да постигне своје циљеве. „Да, постоји отпор и материјална штета изазвана испоруком тог оружја. Али њега нема довољно да се заустави наша офанзива и оно нас неће оместу у постизању наших циљева”, рекао је Песков у интервјуу француском тв каналу ЛЦИ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала