- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Шала у једном чину – Руски комад „Посади дрво“ ускоро пред београдском публиком

© Фото : Kilyan Sockalingum/UnsplashПозориште
Позориште - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
Пратите нас
На сцени „Петар Краљ“ Атељеа 212 недавно су кренуле пробе комада „Посадити дрво“ руског савременог драмског писца Алексеја Житковског чије драме до сада нису извођене на српским позоришним сценама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Руски драмски писац одредио је свој комад као „шалу у једном чину“, у којој отац, опремљен садницом и лопатом, води свог сина студента да обаве последњу ставку у низу- посаде дрво. Отац следи традицију која налаже да сваки човек у свом животу мора да сагради кућу, подигне сина и посади дрво. Тај наизглед веома једноставан посао се ипак закомпликује и покреће ланац непредвидивих догађаја.
Вечни неспоразум између очева и синова, традиционалног и модерног, постаје апсурдан у додиру са стварним светом који је у међувремену постао лицемерни полигон на коме су старе идеале и уверења заменили профит и приватно власништво.
Драма „Посадити дрво“ је мала, духовита прича о великим и озбиљним стварима, која поставља питање шта заправо значи саградити кућу, подићи сина и посадити дрво и да ли је испуњење формалног захтева овог начела довољно да се буде човек.
Драму је превео Новица Антић, актуелни управник овог београдског позоришта, док су у глумачкој подели - Бранимир Брстина, Марко Павловић, Стојша Ољачић и Никола Штрбац.
Редитељ представе је Павле Терзић, а остатак екипе чине - драматуршкиња Јелена Мијовић, костимографкиња Драгица Лаушевић, сценограф Милош Тодоровић, композитор Божидар Подунавац, организатори - Јелена Фатић и Бошко Радоњић.
Паралелно са наведеним пројектом, Олга Димитријевић режира свој комад „Драма о крају света“ такође за малу сцену „Петар Краљ“ Атељеа 212.
У представи играју: Драгана Ðукић, Јелена Илић, Јована Гавриловић, Катарина Жутић и Марта Бјелица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала