- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија остаје лидер у астронаутици

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин у посети космодрому "Восточни"
Председник Русије Владимир Путин у посети космодрому Восточни - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Успех Русије у истраживању свемира последњих година указује на то да је земља задржала лидерство у овој индустрији, изјавио је председник Русије Владимир Путин на конференцији за новинаре након састанка са белоруским колегом Александром Лукашенком на космодрому „Восточни“ у Амурској области.
„Све што смо видели током наше посете ‘Восточном’, сви успеси у истраживању свемира последњих година указују на то да наша земља задржава вођство у астронаутици и једна је од лидера у овој области“, рекао је он.
Председник је назвао симболичним одржавање састанка са председником Белорусије на Дан космонаутике на космодрому „Восточни“.
„Народи наших земаља су поносни што је први лет са људском посадом у свемир, који је Јуриј Алексејевич Гагарин извео пре 61 годину, отворио нову еру – еру освајања свемира“, рекао је он.
Како је навео, у најскорије време ће бити усвојен закон који ће омогућити белоруским стручњацима и компанијама да раде у затвореној административно-територијалној области Циолковски и изградњи космодрома „Восточни“.
Он је додао и да је са Лукашенком разговарао о слању белоруског космонаута у Земљину орбиту.
„Такав лет би могао да се деси већ следеће године“, прецизирао је он.
Путин је истакао да су Русија и Белорусија одлучиле да интензивирају стварање система космичког сондирања Земље.
„Договорили смо се да јачамо сарадњу. Конкретно, да интензивирамо стварање свемирског система за даљинско сондирање земље. Реч је о оптичко-електронским високопрецизним уређајима за видео надзор“, додао је он.
Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је Минск захваљујући помоћи Русије успео да оживи старе надлежности у космичкој области и развије нове.
„Тема свемира је наша заједничка тема. Белорусија је у доба СССР дала опипљив допринос развоју астронутике, а у наше време, уз помоћ братске Русије, успели смо не само да оживимо старе компетенције, већ и да развије много нових“, рекао је Лукашенко и нагласио да се због тога Белорусија придружила клубу космичких сила и заправо створила нову грану привреде.
Путин је у уторак допутовао на космодром „Восточни“ заједно са белоруским председником Александром Лукашенком. Руски председник је на Дан космонаутике уручио државне награде космонаутима на космодрому „Восточни“. Свечана церемонија одржана је у згради космодрома.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала