- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Далеко од бајке: Трагичан живот деце која су била инспирација за „Петра Пана“

© pixabay.comПетар Пан
Петар Пан - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Џејмс Метју Бари је пре више од сто година написао ремек-дело дечије књижевности, за чије су му ликове - дечаке из Недођије - инспирација били дечаци из његовог живота.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Петар Пан“ је дечији класик који читамо деци кад хоћемо да науче важне лекције о породичним вредностима. Оригинална прича потиче из пера шкотског писца Џејмса Метју Барија, коју су више пута екранизовале различите продукције.
Џејмс Бари први пут спомиње Петра Пана у „Малој белој птици“ из 1902. године, роману заснованом на истинитој причи. У књизи се радило о беби која је могла да постане птица, а виле су је научиле да лети лондонским баштама. Успех је био толики да је писац одлучио да напише и књигу посвећену само Петру Пану. Књига под називом „Петар Пан“ у Кенсингтон баштама, објављена је 1906. године.
Књига је постала толико популарна да је Бари почео да пише и дело „Петар и Венди“.
Према оригиналној причи, Петар одлази од куће јер мисли да онда неће морати да одрасте. Одлази у Недођију верујући да ће му мајка увек остављати отворен прозор. Петар се безбрижно играо без страха да ће изгубити њену наклоност. Али онда је одлучио да се врати. Срце му је било сломљено када је на прозорима затекао решетке, и да његова мајка има још једну бебу.
Петар схвата да је љубав његове мајке била условна и да га је она заменила - много тужнији и трагичнији крај од оног који смо видели у екранизације компаније „Дизни“.
У оригиналном сценарију није било вилинске прашине, она је додата касније - из безбедносних разлога. У оригиналној причи, Петар и друга изгубљена деца су могли да лете кад год пожеле. Након што је стигло неколико извештаја о деци која су се повредила док су покушавала да лете, Бари је додао вилинску прашину - без које ликови никако нису могли да лете.
CC0 / Pixabay / Вилинска прашина није постојала у оригиналној причи, додата је касније из безбедносних разлога
Звончица - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Вилинска прашина није постојала у оригиналној причи, додата је касније из безбедносних разлога

Дечаци као инспирација за књигу

Верује се да су два догађаја из Баријевог живота инспирисала лик Петра Пана. Први догађај се односи на смрт његовог старијег брата Дејвида који је погинуо са 13 година док је клизао по залеђеном језеру. Дејвидова смрт је утицала на породичну атмосферу. Бари је одрастао са осећањем да родитељи на њега не обраћају пажњу.
А ко је Барија инспирисао за ликове дечака? У питању су била деца Баријевих великих пријатеља. Бари је 1897. године, упознао брачни пар Артура Левелина Дејвиса и Силвију ду Морије, који су имали троје деце Џорџа (4), Џона (3) и Питера (2). Три године касније стигао је четврти син Мајкл, а 1903. године рођен је Николас. Бери је успео да успостави веома блиску везу са Џорџом (који је био инспирација за бебу у Белој малој птици) и Мајклом. Када је пар преминуо десет година након што су се упознали, Бари је преузео бригу о деци.
Џорџ је погинуо борећи се у Првом светском рату, а упркос болу, Бари је успео да превазиђе губитак како би наставио да брине о другим дечацима.
Међутим, посебан однос који је имао са дечацима често је сматран неморалним чак и када су дечаци порицали оптужбе.
Несреће нису заобилазиле ову породицу. Као Баријев брат и Мајкл је умро у залеђеној реци. Пронађен је у загрљају са још једном особом.
Годинама касније, Питер је написао књигу под називом „Мртвачница“, која је укључивала и преписку са Баријем. У својој књизи је говорио о односу између Барија и породице.
Убрзо након објављивања књиге, Питер је окончао свој живот бацивши под воз. Изненађујуће, правом Питеру се није допало што је његово име повезано са књигом и ликом Петра Пана.
Петар Пан је увек одавао мрачну атмосферу, веома другачију од књига за децу које се данас објављују. „Дизни“ је познат по претварању трагичних прича у чаролију, међутим, оригинална прича о Петру Пану, остала је као зашивена сенка да прати бајковиту верзију, пренела је „Национална географија“.

Оптужбе

Нема доказа да је Бари био педофил, нити да је у то време био осумњичен за то. Николас, најмлађи од браће, негирао је као одрасла особа да се Бари икада неприкладно понашао.
„Био је невин, због чега је и могао да напише Петра Пана“, рекао је.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала