- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Жена која је откуцала Шиндлерову листу, преминула у 108. години

© AP Photo / Ariel SchalitМими Рајнхард, жена која је откуцала Шиндлерову листу
Мими Рајнхард, жена која је откуцала Шиндлерову листу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Мими Рајнхард, секретарица у канцеларији Оскара Шиндлера која је откуцала на писаћој машини листу Јевреја спасених од истребљења у нацистичкој Немачкој, преминула је у Израелу у 108. години.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Рајнхард је умрла у петак и сахрањена у недељу у Херцлији крај Тел Авива, потврдио је њен син Саша Вајтман. Она је била једна од 1.200 Јевреја које је спасао бизнисмен Шиндлер пошто је подмитио нацистичке власти како би их задржао као раднике у својим фабрикама. Режисер Стивен Спилберг снимио је 1993. године чувени филм о томе.
Рајнхард је рођена као Кармен Копел у Бечу у Аустрији 1915. године, а пред почетак Другог светског рата се преселила у Краков у Пољску.
После инвазије нацистичке Немачке на Пољску 1939. године она је затворена у краковски гето пре него што је послата у концентрациони логор Плашов 1942. године.
Захваљујући познавању стенографије добила је посао у административној канцеларији логора, где јој је две године касније наређено да откуца руком написану листу Јевреја који ће бити премештени у Шиндлерову фабрику оружја.
„Нисам знала да је то тако важна ствар, та листа. Пре свега добила сам листу оних који су већ били са Шиндлером у Кракову, у његовој фабрици. Требало је да их ставим на листу“, посведочила је она за Меморијални центар холокауста Јад Вашем у Јерусалиму 2008. године и објаснила да је касније на листу додала своје име и имена двоје својих пријатеља.
У радном логору Брунлиц, где је била фабрика Оскара Шиндлера, запослила се у његовој канцеларији и тамо радила до краја рата, али није имала пуно личног контакта с њим.
„Био је врло шармантан, врло отворен. Није се према нама односио као према олошу“, рекла је она деценијама после рата.
Када се рат завршио, допутовала је у САД где је живела док се није уселила у Израел 2007. Тада је имала 92 године.
Њен син Вајтман је рекао да је по доласку у Израел постала нека врста славне личности због популарности филма, преноси Недељник.
Председник Русије Владимир Путин и премијер Израела Бењамин Нетанијаху током посете Јеврејском музеју - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2018
Путин поклонио Нетанијахуу Шиндлерово писмо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала