- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Несвакидашње откриће у мору код Тивта /видео/

CC0 / Pixabay/al-grishin / Тиват
Тиват - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Испод песка тиватске увале пронађена је античка барка са предметима из разних историјских периода, а до открића је дошло на готово невероватан начин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Археолошко налазиште открио је случајно ронилац на Плавим хоризонтима код Тивта, наводи РТЦГ.
Међутим, локални медији тврде да је ово налазиште откривено „захваљујући“ нелегалном ископавању песка. Како пише „Бока њуз“ у подморју увале Пржна у Кртолима код Тивта, пронађени су остаци већег дрвеног пловила, али и материјал који датира из времена од антике до средњег века, па је „Црна Гора сасвим ненадано, добила можда и највреднији до сада свој хидроархеолошки локалитет који тек треба да се озбиљније испита“.
„Остаци дрвеног брода пронађени су сасвим случајно у западном делу увале Пржна на месту где је протеклих неколико дана грађевинска компанија „Гуги комерц“ из Будве, багером бесправно копала ситни морски песак из плићака и онда тај материјал дампером транспортовала до плаже и купалишта Плави хоризонт, где је песак потом разастиран по плажи“, наводи „Бока њуз“.
Како додају, радове чији је инвеститор компанија „Qatari Diar Hotel & Property Investment“ из Тивта, која је власник великог земљишног комплекса у залеђу ове плаже, у међувремену је обуставила Еколошка инспекција, а реаговало је и предузеће „Морско добро“ које је саопштило да никада није дало сагласност на овакво копање песка из иначе врло плитке увале Пржна.
„Девастација подморја неочекивано је резултирала једним од највећих хидроархеолошких открића последњих година у Црној Гори јер су се испод слојева уклоњеног песка указали остаци костура за сада непознатог дрвеног пловила. Ронилац из Хрватске који је ронио пар дана након што је багер изашао из мора, приметио је остатке дебеле дрвене кобилице, прамчане или крмене статве, те јаких ребара непознатог пловила, у чијој је близини нашао још и већи број ситнијих артефаката – античког новца, остатака хладног оружја, али и један мањи средњевековни бродски сигнални топ“, наводи локални портал Боке.
Према димензијама дрвених греда које чине кобилицу и ребра непознатог пловила извесно је да се не ради о некој мањој барци, већ о озбиљнијем броду, наводи се у тексту.
„Налазишту које је на само нешто преко метар дубине мора, сада међутим, прете бројне опасности и изазови због којих је неопходна хитна и адекватна реакција надлежних државних орана и служби – првенствено Центра за археологију и конзервацију Црне Горе и Управе за заштиту културних добара Црне Горе које су одмах обавештене о епохалном археолошком налазу на Пржној“, наводи „Бока њуз“.
О свему је обавештен и Поморски музеј Црне Горе у Котору чији је кустос поморско–техничке збирке Илија Млинаревић потврдио да им је ронилац из Хрватске предао све артефакте које је нашао. Млинаревић додаје да постоје индиције како се ради о вишеслојном археолошком налазишту са остацима који датирају не само из антике, већ и из средњевековног периода.
Специјалиста за археологију античке Грчке и Рима Милош Петричевић из Подручног одељења у Котору Центра за конзервацију и археологију Црне Горе, који је прегледао предате артефакте, каже да се ради о изузетно вредном и вишеслојном археолошком локалитету на што указују до сада откривени остаци.
„Нађени су примерци римског новца – тзв. сестерције које сам, по облику и промеру, грубо датирао на период из првог века наше ере. Међутим, сами остаци брода указују да се највероватније, ради о доста млађем, али такође врло вредном пловилу из средњег века. На ово указује и мали бродски сигнални топ који је такође нађен у близини олупине. У сваком случају, реч је о изузетно вредном и важном открићу које потврђује да се увала Пржна од најстаријих времена користила као помоћно пристаниште. Ово је још један налаз који говори у прилог теза о томе да се изгубљени антички град Акрувијум можда налазио на обали Доњег Грбља – око данашње Бигове јер за њега знамо да је био важна лука“, казао је Петричевић.
Он указује да се овај локалитет мора заштитити, јер се налази на малој дубини и на популарном купалишту.
Вредност неочекиваног археолошког налаза у подморју Пржне потврдио је и подводни археолог Дарко Ковачевић, предавач на универзитету Малте..
„Увала Траште је била античко сидриште јер је идеално заштићена од јачих удара мора. Песак у ували је покрио све што се овде током векова, „наталожило“ као материјални остатак тих времена и поморско-трговачких активности“, каже Ковачевић и указује да у Црној Гори није било озбиљнијих подводних археолошких истраживања.
Како је за РТЦГ речено из Управе за заштиту културних добара, они ће са Центром за конзервацију и археологију, те институцијама за заштиту подводних археолошких локалитета, предузети хитне мере заштите.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала