- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Опасан пут“: Шта се крије иза изненадне британске офанзиве на Републику Српску

CC0 / Balkan Photos / БиХ
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Лондон покреће офанзиву на Републику Српску служећи се лажима, зато што корен његових намера није БиХ, већ НАТО. Са почетком руске специјалне операције у Украјини многе у НАТО-у је подсетила да Србија и БиХ нису чланице Алијансе, а они желе да заокруже доминацију на Балкану пре него што изгубе глобалну хегемонију.
Овако увођење британских санкција српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и председници Републике Српске Жељки Цвијановић коментарише политички аналитичар Драгомир Анђелковић.
Милорад Додик и Жељка Цвијановић на митингу СНСД-а у Бањалуци. - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РЕГИОН
Велика Британија увела санкције Милораду Додику и Жељки Цвијановић
Велика Британија је, подсећамо, увела санкције највишим српским политичким функционерима због, како је наведено, покушаја поткопавања легитимитета и функционалности БиХ. Убрзо након тога, огласио се и специјални изасланик Уједињеног краљевства за Западни Балкан, сер Стуајрт Пич, који је поручио да се Цвијановићева и Додик налазе на „опасном путу“.

Данас Српска, сутра Србија

Да се ради о лажним оптужбама јасно је свима, па и Лондону, јер Република Српска никада није подривала БиХ; напротив, она је привржена Дејтонском споразуму. Опстанак дејтонске БиХ је циљ Републике Српске, сматра Анђелковић.
„Они који су покушали да једнострано мењају Дејтон противно вољи једног ентитета и два конститутивна народа су заправо поткопавали БиХ и то раде и даље. Значи, Британија је део тог западног клуба који покушава да у миру реализује ратне циљеве Сарајева и наравно да на тај начин угрожава опстанак БиХ јер Срби и Хрвати не желе да живе у држави у којој муслимани имају потпуну доминацију“, наводи он.
Међутим, корен става Лондона није у намери очувања БиХ, већ њеног увлачења у НАТО, додаје наш саговорник.
„Додик је блокирао улазак БиХ у НАТО, а Лондон, вероватно у координацији са Бајденовом администрацијом, жели да покрене тај процес заокруживања чланства у НАТО-у свих држава Западног Балкана. Сада је под ударом Додик, како би га сломили и натерали да прихвати да БиХ уђе у НАТО, а сутра ће се то дешавати и са Србијом“, категоричан је Анђелковић.

Британија је показала да је на страни Бошњака

Према речима политиколога из Бањалуке Војислава Савића, увођењем санкција Додику и Цвијановићевој жели да пошаље поруку на чијој је страни када је у питању однос снага у БиХ. Сматрајући да највећи утицај имају код Бошњака и бошњачких политичара, Британија покушава да оваквим једностраним приступом издејствује промену односа снага у БиХ.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РЕГИОН
Додик: Одбићемо све програме које је у РС креирала Британија
„Међутим, мислим да се ради о великом неразумевању БиХ саме по себи. Што се тиче политичког живота у Српској, ово само може да ојача Цвијановићеву и Додика, јер санкције показују да су их људи који, историјски гледано, нису имали адекватан приступ Србима, и у БиХ, и на Балкану, означили као неподобне, што грађанима сугерише да они раде прави посао“, каже Савић.
С обзиром да Цвијановићева и Додик у Великој Британији нити имају имовине, нити желе тамо да послују, нити желе тамо оду, осим симболичког значаја, британске санкције немају другу поенту. На сличан начин, српски народ у БиХ сатанизован је деведесетих година, када је оптуживан као виновник грађанског рата, а само је желео да буде слободан и ужива аутономију у БиХ, додаје наш саговорник.
Савић је мишљења да, осим САД и Британије, друге западне државе неће уводити санкције. Ипак, то каже са резервом.
„С обзиром на ирационално понашање евробирократа који воде данашње европске државе, ништа ме не би изненадило, али за санкцијама нема никакве рационалне потребе и не би требало да се увођење санкција настави у другим земљама, пре свега онима које су близу БиХ“, закључује Савић.
Одговарајући на увођење санкција, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће Влада и друге институције Републике Српске одбити све програме које је у Српској креирала Велика Британија. У оквиру тога најавио је и промену Закона о јавној управи, чију је израду управо спонзорисао Лондон.
РЕГИОН
„На опасну сте путу“: Британски изасланик о Додику и Цвијановићевој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала