- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Отац евра“ веома забринут: Они живе у фантазији, инфлација се отима контроли

© Fotolia / Ub-fotoСат међу еврима
Сат међу еврима - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Отмар Исинг, први главни економиста Европске централне банке, ког сматрају једним од „очева евра“, врло је забринут због реакције Европске централне банке на раст цена.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

86-годишњак који је поставио на ноге заједничко централно банкарство Европске уније изјављује како је ЕЦБ у вези са инфлацијом поставила "погрешну дијагнозу", а данашњим доносиоцима одлука и експертима у ЕЦБ поручује како "живе у фантазији" док се инфлацијска спирала "отима контроли", пише Јутарњи лист.
Исинг је крајње незадовољан због предуге политике ниских камата, као и чињенице да је ЕЦБ у свом билансу спремила невероватних 4,9 билиона евра разних вредносних папира које је куповала како би стимулисала економије еврозоне.
Инфлација у еврозони у марту је с растом од 7,5 одсто оборила нови рекорд, а све више података указује на то како би неодлучно успоравање и укидање монетарних стимуланса могло донети додатно убрзање раста цена у априлу.
Штавише, постаје све очигледније како у индексима раста потрошачких цена више нису драматични првенствено подаци о расту цена енергије, него сада постоји и шокантни раст цена хране који ће оставити тешке последице у сиромашнијим земљама.
Исинг процењује како је велика грешка ЕЦБ што није почела да затеже монетарну политику још пре напада кризе у Украјини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала