Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Појачање из Кине узбуркало духове на Западу: Како је ФК-3 постао чувар српског неба?

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вучић на кинеском штанду током обиласка Сајма наоружања и војне опреме "Партнер 2021"
 Александар Вучић на кинеском штанду током обиласка Сајма наоружања и војне опреме  Партнер 2021 - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Спекулације које су пратиле набавку кинеског система ФК-3 за заштиту ваздушног простора пале су у воду - нити је савремени ПВО систем купљен под крилом ноћи нити чињеница што долази из Кине умањује његову вредност.
Саговорници Спутњика кажу да је реч о најсавременијем систему чијом набавком је Србија показала да као војно неутрална земља сама прави изборе које диктира квалитет а не земља порекла
© Фото : Скриншот/јутјуб/CroArmForКинески ПВО FK-3
Кинески ПВО FK-3  - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Кинески ПВО FK-3
Набавка ФK-3, кинеског система за заштиту ваздушног простора, ускомешала је западне духове, па су и поједини медији спекулишући о „викенд акцији и тајном пребацивању моћног наоружања“ из видокруга изгубили неколико важних чињеница - да је уговор о куповини потписан пре три године и да Србија као војно неутрална земља није условљена ничијим стандардима.

Систем високих перформанси

О каквом систему ПВО се ради?
Јасмина Андрић из Истраживачког центра за одбрану и безбедност каже да се наше војно и државно руководство одлучило за ФK-3 што је у складу са нашим потребама и могућностима.
© AFP 2023 / Birol BebekТурска беспилотна летелица Bayraktar TB2
Турска беспилотна летелица Bayraktar TB2 - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Турска беспилотна летелица Bayraktar TB2
„Реч је систему високих перформанси који може да наводи до 12 ракета на до 6 циљева у исто време и ту је негде изједначен са могућностима система С-300. Намењен је за пресретање и по потреби уништење претњи из ваздуха попут непријатељских авиона, крстарећих ракета и слично. Посебно ефикасан је у пресретању дронова који лете малим брзинама али на великим висинама. На пример, ови дронови су направили велике проблеме у Нагорно- Kарабаху, а коришћени су и у коришћени и у Сирији, Ираку и сада у Украјини“.

И дронови и ПВО

Андрићева каже да је Србија набавила и поменуте барјактар дронове који користе ласерски навођене ракете и имају изузетну прецизност у уништавању циљева.
„С обзиром на нашу политику војне неутралности сами морамо чувати наше небо и зато је набавка савремених ПВО система веома значајна, док су дронови будућност ратовања и одбране. Стога ми је изузетно драго да наше руководство препознаје савремене војне потребе и прати технолошки развој. Овом набавком одскочићемо и у регионалном војном позиционирању“.
© Sputnik / Дејан СимићПрипадници ВС на приказу војне способности „Слобода 2019“
Припадници ВС на приказу војне способности „Слобода 2019“  - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Припадници ВС на приказу војне способности „Слобода 2019“
У осврту на јавне покушаје тумачења набавке ПВО у контексту ситуације у Украјини, Андрићева каже да се испоруке таквог наоружања не врше дан за дан већ постоји процедура која захтева да између планирања набавке и реализације испоруке прође одређено време. Уобичајено је, каже, да се транспорт оваквог наоружања врши вишекратно те су такве спекулације о брзим куповинама и тајним испорукама бесмислене.
„Са аспекта војне неутралности за нас је значајно што имамо слободу да набавимо наоружање са било које стране света.“

Између потребе и цене

Генерал Божидар Форца сматра да је опремање само споредно везано за војну неутралност јер се Војска Србије опрема средствима које даје држава из буџета где ова ставка не долази до два посто бруто националног производа.
„Тек део је опредељен за опремање што није довољно да би Војска дошла у посед сложених система. Војска се, с друге стране, опрема оним што јој је потребно - средствима за копнену војску, ваздухопловством и интегрисаним деловима за систем командовања, водећи рачуна о својим потребама али и ценама".

НАТО је знао шта ради

Када је реч о ПВО систему он је, наводи Форца, значајан из више разлога, посебно са аспекта што је НАТО 1999. знао шта бомбардује - од радара на Копаонику где нам је уништен систем великих разматрања до ПВО система.
CC0 / pixabay / НАТО авиони
НАТО авиони - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
НАТО авиони
Сада је, наводи, Србија у позицији да набавља од свих јер није приморана да у некој интеграцији, рецимо са НАТО, буде предмет диктата шта сме да производи, а шта да купује.
„У систему НАТО се зна ко производи тенкове, ко авионе, ко ракетне системе, ко опрему за пешадију, што је све дефинисано циљевима. Све то НАТО диригује. Сетимо се само каква је узбуна дигнута у Вашингтону када су Хрвати куповали авионе од Израела иако Америка подржава Изреал “.
У том смислу, закључује генерал Форца, наша неутралност је повољна ствар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала