- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Циљеви специјалне операције у Украјини ће бити остварени

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКонвој руске војне технике
Конвој руске војне технике - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Оружане снаге Русије у току специјалне војне операције у Украјини делују храбро, компетентно, ефикасно и ефективно, користећи најсавременије врсте наоружања, изјавио је председник Русије Владимир Путин током посете космодрому „Восточни“ у Амурској области.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Наши официри данас учествују у специјалној војној операцији у Донбасу у Украјини. Пружају помоћ народним републикама Донбаса. Делују храбро, компетентно, ефикасно и ефективно, користе најсавременије врсте наоружања са јединственим карактеристикама које немају аналоге у свету“, истакао је Путин.
„Тако ће и бити. Нема никакве сумње“, рекао је Путин током разговора са радницима космодрома, коментаришући жељу једног од њих да циљеви и задаци операције буду испуњени.
Према његовим речима, ова операција „има апсолутно јасне и племените циљеве“.
Путин је подсетио да је већ у првом говору о специјалној војној операцији одмах изнео њене циљеве.
„Помоћ људима у Донбасу, народу Донбаса који смо признали, били принуђени да то учинимо, јер су кијевске власти подстакнуте Западом одбиле да испоштују Минске споразуме чији је циљ било мирно решавање проблема Донбаса“, додао је председник.
Према његовим речима, Русија током специјалне војне операције у Украјини предузима мере за осигуравање сопствене безбедности.
„Оно што радимо је да помажемо људима, спасавамо људе с једне стране, а са друге стране, ми једноставно предузимамо мере да осигурамо безбедност саме Русије. Очигледно нисмо имали другог избора – ово је исправна одлука“, рекао је Путин.
Како је навео, сукоб са антируским снагама које су се гајиле у Украјини био је неизбежан, било је само питање времена.

„Украјина је почела да се претвара у антируско упориште, тамо су почели да узгајају клице национализма и неонацизма које су одавно постојале. Намерно су подстицали раст неонацизма и сукоб Русије са овим снагама био је неизбежан, они су само бирали време за напад“, нагласио је Путин.

Путин је подсетио да је председник Украјине Владимир Зеленски јавно изјавио да се Кијеву не допада ниједна тачка Минска 2, а „други званичници су изјављивали да је примена Минских споразума немогућа“.
„Они су од тога јавно одустали. Једноставно је немогуће било наставити да се даље трпи овај геноцид који је трајао осам година“, закључио је руски председник.

Не намеравамо да се самоизолујемо

Председник је изјавио да је Русија спремна да сарађује са свим партнерима који покажу такву жељу и да она не намерава да се затвара.
„Не намеравамо да се изолујемо. У савременом свету генерално је немогуће никога изоловати, а тако огромну земљу као што је Русија је дефинитивно немогуће. Стога ћемо радити са оним нашим партнерима који желе да сарађују“, прецизирао је Путин.
Путин је на космодром „Восточни“ допутовао заједно са белоруским председником Александром Лукашенком. Руски председник је на Дан космонаутике уручио државне награде космонаутима на космодрому „Восточни“. Свечана церемонија одржана је у згради космодрома.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала