- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин поделио успомене из детињства на Гагаринов лет: Било је величанствено, као Дан победе

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРадна посета руског председника Владимира Путина Далекоисточном федералном округу
Радна посета руског председника Владимира Путина Далекоисточном федералном округу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин признао је да се сећа дана када је Јуриј Гагарин први у историји човечанства полетео у свемир. Како каже, иако је био дете, схватао је да се догодило нешто величанствено, попут Дана победе, када је понос на домовину лебдела у ваздуху.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Иако је чудно, сећам се тога. Био сам дете, имао сам девет година. Искрено речено, нисам у потпуности разумео шта се догађа, али видео сам да се десило нешто грандиозно“, рекао је председник током разговора са радницима космодрома „Восточни“.

Путин је испричао да су се тада људи грлили и љубили, иако се нису познавали.
„То је заиста личило на Дан победе, јер је мени, тада деветогодишњем дечаку, било јасно да се догодило нешто необично“, додао је руски лидер.
С тим у вези, шеф руске државе подсетио је да је да Русија у знак сећања на Гагаринов подвиг данас обележава Дан космонаутике.
„Свако од нас данас има посебна осећања. То је истински понос на генерације које су начиниле грандиозни технолошки искорак и истовремено вера у будућност, у нашу снагу и доследан развој, у то да ћемо обавезно остварити своје циљеве. Уверен сам да ће тако и бити“, нагласио је председник.
Председник је честитао Дан космонаутике народу Русије и Белорусије.
Од срца честитам празник свим нашим грађанима – Русије, Белорусије, свим нашим сународницима, космонаутима, колективу космодрома 'Восточни', ветеранима и радницима војно-индустријског сектора“, изјавио је Путин.
Први лет човека у свемир изведен је 12. априла 1961. године. Гагарин је у свемирској летелици „Восток 1“ облетео један круг око Земље за 108 минута. Летео је на висини од 302 километара и брзином од скоро 28.000 километара на сат. Гагаринов лет у орбиту 1961. године означио је победу Совјетског Савеза у свемирској трци са САД, усред Хладног рата.
После лета у свемир, Јуриј Гагарин је постао светска звезда и симбол епохе. Славио га је не само цео Совјетски Савез, који је по њему називао улице и фабрике, чак и један град, већ и цео свет.
Космонавт Юрий Гагарин в кабине космического корабля Восток-1 перед стартом - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
РУСИЈА
Дан космонаутике: Гагарин пре 61 годину исписао нову страницу историје /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала