Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

РИК одбила приговоре „Морамо“ и „Ајмо људи“ на решења ОИК

© Фото : Скриншот/јутјуб/танјугРепубличка изборна комисија
Републичка изборна комисија - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Републичка изборна комисија (РИК) усвојила је данас решења којима се одбијају приговори коалиције "Ајмо људи-Борис Тадић" и коалиције "Морамо" на решења општинских изборних комисија (ОИК), којима су одбијени захтеви тих коалиција за поништавање гласања на пет бирачких места у Врбасу и Старој Пазови на парламентарним и председничким изборима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Комисија је одбила приговоре уз образложење да су поднети од неовлашћених лица.
На данашњој седници РИК је одбила приговоре на решења Општинске изборне комисије Врбас од 7.априла 2022.године које је поднела коалиција "Ајмо људи-Борис Тадић", а у којима се предлаже да се усвоји захтев те листе да се због неправилности током изборног процеса поништи гласање на бирачким местима 20, 24 и 30 у општини Врбас на парламентарним и председничким изборима.
Координатор РИК-а Милован Амиџић је образложио да је приговоре као овлашћено лице испред коалиције "Ајмо људи-Борис Тадић" поднела Тамара Миљанић на основу члана 150 Закона о избору народних посланика и на основу члана 156 може да поднесе жалбу Управном суду, али да није била овлашћена да поднесе захтев за поништавање гласова.
Члан РИК-а Владимир Тодорић је навео да је захтев за поништавање гласања поднело исто лице које је овлашћено за заступање коалиције и које је, како каже, поднело приговор РИК-у на одлуку ОИК у Врбасу.
"Захтев за поништавање гласова подноси подносилац проглашене листе, не видим како може да се каже да није овлашћено лице поднело захтев за поништавање гласова", рекао је Тодорић.
Он је додао да се у одлуци општинске изборне комисије каже да није било примедбе у записнику о раду бирачког одбора, а да су у материјалу коју су добили чланови РИК-а добили тај записник и да је заокружено да има примедби.
Такође, РИК је одбила два приговора на решења Општинске изборне комисије у Старој Пазови од 7. априла 2022.године које је поднела коалиција Акција-Еколошки устанак-Морамо и предложила поништавање гласања за избор народних посланика и председника Републике на бирачким местима број 24 и 53 у тој општини.
Образложено је да подносилац испред коалиције "Морамо", Милан Турањанин, није био овлашћен за подношење тих приговора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала