- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин: Прави циљ Маска је власт, а не Марс

© AFP 2023 / Britta PedersenОснователь компаний Tesla и SpaceX Илон Маск
Основатель компаний Tesla и SpaceX Илон Маск - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Прави циљ коме тежи Илон Маск није освајање Сунчевог система, него се он, захваљујући изградњи информационе империје спрема да овлада „мислима“ људи на Западу и тако завлада њима, изјавио је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према Рогозиновим речима, Маск је осмислио ракете „Фалкон 9“ због потраге за влашћу. Оне су му потребне, како објашњава, за лансирање орбиталне групације „Старлник“, која ће бројати више од 40 хиљада уређаја. Рогозин још додаје да ће сателити стварати интернет који ће користити медији и над којима ће, према његовој прогнози, Маск у најскорије време преузети контролу.

„Медији ће користити интернет који ће дистрибуирати његова орбитална групација, лансирана такође његовим сопственим ракетама. То је цела логика изградње ‘ланца исхране’. Одајем признање његовом таленту за бизнис, који је вођен сном да завлада ‘мислима’, барем људи у западном свету. Чак и ако не буде председник Сједињених Америчких Држава, постаће то суштински, а можда и не само САД-а“, оценио је Рогозин.

Како је још додао, освајање Марса и све остале вербалне бесмислице су, пре свега, пропратне ствари, које су једноставно у служби пропагандног ефекта необичног „хомо сапиенса 2.0“,„пророка-месије“, који се на наше задовољство показао као наш савременик.
„Он је оријентисан на то да постане веома утицајан човек не само у САД, него и у свету. Сматрам да би се сигурно, у случају да се није родио у Јужној Африци, него у Америци, кандидовао на председничким изборима и имао изванредне шансе да буде изабран. Он као досељеник у Америци схвата да је то немогуће и одабрао је други алгоритам деловања“, објаснио је Рогозин.

Мотори на метан имају својих предности, али још постоји сумња у предности

Генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин изјавио је да сумња у предности и безбедност мотора са погоном на метан, чија је примена постала тренд у космонаутици последњих година.
„Око мотора на метан води се стална полемика, чак и у мом окружењу. Метан, несумњиво има своје предности, али постоје и неистражени ризици. Заправо, још нема довољно статистичких података о употреби мотора на метан“, истакао је Рогозин.
Он је још додао да чак и ракете „Фалкон 9“ компаније Илона Маска „Спејс Икс“, омогућавају вишекратну примену управо због традиционалнијих мотора на кисеоник-керозин, а не на метан, који су такође у њиховом саставу.

Модернизовани Сојуз поседује високе перформансе

Рогозин је такође поменуо да Русија неће радити на развоју ракете на метан „Амур-СПГ“ све док не буде јасно да је време да се оконча експлоатација легендарних „Сојуза“.

„Што се тиче ракете ‘Амур-СПГ’ она ће се појавити тек онда и никако пре, него што осетимо да је време да се оконча експлоатација ‘Сојуза-2’“, истакао је Рогозин.

„Сојуз“ је, према његовим речима, прошао све неопходне модернизације и има високе перформансе.

Русији потребни сателити, а не ракете

Директор „Роскосмоса“ је констатовао да је главни задатак руске ракетно-космичке индустрије повећање количине сателита у орбити, након чега ће бити могуће искористити већ постојећу огромну резерву мотора и тек онда правити нове.
„Сада су нам потребни сателити, имамо море ракета“, нагласио је Рогозин.

САД чак ни уз лиценцу нису могле да направе бољи мотор од руског

По његовим речима, најбољи мотори на свету су они на кисеоник-керозин из руске линије „РД-171“. Поред тога, Рогозин жали што Русија не користи за своје потребе моторе „РД-180“.

„Прекинуте су испоруке мотора ‘РД-180’ Сједињеним Америчким Државама, који је створен у интересу ракете 'Атлас'. Подсећам да је било извршено 98 успешних ракетних лансирања заредом. Сједињене Државе наставиле су да од нас купују моторе за велики новац једноставно зато што што нису могле да направе ништа слично, чак ни по лиценци коју су имали“, оценио је директор.

Рогозин је закључио да „Роскосмос“ мора да увећава орбиталну групацију двоструке намене како би све своје орбиталне ресурсе поделио са Оружаним снагама Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала