- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Спој Византије и фантастике: Изложба „Аrs sacra“ језиком православља прети отуђењу

© Фото : Дејан ВукићArs sacra
Ars sacra - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
Пратите нас
Изложба слика Ђорђа Савића „Аrs sacrа“ у галерији Луцида у Београду доноси нам јединствен спој црквеног сликарства са фантастиком.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према речима ликовног критичара и есејисте Дејана Ђорића, сликар Ђорђе Љ. Савић није увео византијску естетику у апстракцију, већ он изворно слика „византијску фантастику“.
„Није ли уосталом цела хришћанска повест, од житија, слика и скулптура до саме готске архитектуре на известан начин фантастична? Анђели и демони обичном човеку делују надреално, али су заправо само део друге, оностране стварности. Тако и Савићево сликарство изгледа у односу на данашњу отуђену, рационалну и хладну техноварварску, дигиталну поставангарду електронике и роботике. Унео је православним језиком речено лични моменат у савремену фантастику“, каже Ђорић.
Савићево дело одмах је препознато па је прошле године добио једну од откупних награда на Бијеналу фантастике, а Ђорић истиче да је реч о сликару који је први који је спојио црквену уметност са фантастиком.
„Савић је пронашао свој пут ка слици. Тек са њим, када је велика српска река ликовног ирационализма почела наизглед да губи снагу, указује се колико је наша уметност жива, моћна и непредвидива, колико може да се препорађа и изненади, колико је благотворно огрезла у чисту ликовност, за разлику од западне, све више утонуле у визуелно, илустративно, бесмислено и подемоњено“.
Ђорђе Савић је завршио сценографију на Факултету примењених уметности у Београду и до сада је учествовао у осликавању више од 30 храмова у Србији, Македонији и Немачкој. Радове на тему византијске и православне уметности и живописа ради од 2015. године. Серија слика која је изложена у галерији Луцида настала је од 2020. године у техници акрил на платну.
Изложба „Аrs sacra“ биће отворена до краја месеца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала