- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Колико кошта прашина са Месеца

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаПомрачење Месеца
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Процењује се да ће узорци месечевог тла које је лично прикупио Нил Армстронг током мисије „Аполо 11“, донети 1,2 милиона долара на аукцији која се одржава 13. априла 2022. године.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Честице месечеве прашине које је Нил Армстронг прикупио 1969. током мисије „Аполо 11" на Месец, наћи ће се на аукцији после скоро 50 година.
„Продаја месечеве прашине део је узорка из мисије Аполо 11, који је тестиран и верификован, са дозволом да се легално прода на аукцији", наводи се у саопштењу аукцијске куће „Бонхамс".
Током мисије на Месец изговорена је чувена реченица: „Један мали корак за човека је један џиновски скок за човечанство".
Месечева прашина на коју једино право има Наса, први пут ће се наћи у продаји, иако је Наса то покушавала да оспори. Разлог је борба да месечева прашина не доспе у приватне руке, иако су неки појединци успели да дођу до узорака, преноси РТС.
Месечеви узорци из мисије „Аполо 11", требало би да се продају по цени од 800.000 до 1,2 милиона долара на аукцији 13. априла 2022. године.
Иначе, на аукцији ће колекционари моћи да добију фрагмент „Спутњика 1" и реплику врха „Експлорера 1", првог сателита који су САД лансирале 1958. године.
Пун Месец — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
ДРУШТВО
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље људи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала