- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови велики притисак на Српску иза кога стоји – човек без функције

© AP Photo / Markus SchreiberВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Одлука такозваног високог представника Босне и Херцеговине да бонским овлашћењима оспори Закон о непокретној имовини Републике Српске, нанеће штету и подићи ће тензије у БиХ. То је нови притисак на РС, јер ни у државном Уставу ни у „Дејтону“ не постоји ниједан члан који РС крши доношењем овог закона, каже политиколог Анђелко Козомара.
Након што је тзв. високи представник Кристијан Шмит употребио бонска овлашћења и поништио Закон о непокретној имовини изгласан у парламенту РС, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио да имовина Републике Српске припада њој и да ту "не помажу ни бонска, нити било каква овлашћења".

Притисак на Републику Српску

Козомара подсећа да је Шмит први тзв. високи представник после Педија Ешдауна, који је био на тој функцији пре 16 година, а који је потегао бонска овлашћења.
„Хистерија у Федерацији је започела кад је Уставни суд БиХ донео неуставну одлуку да земљиште припада БиХ, а не ентитетима и кантонима. Од тада траје невероватан притисак да се отме земљиште РС и да њиме управља парламентарна већина у Скупштини БиХ, а зна се да су тамо већина Бошњаци,“ подсећа Козомара.
По његовим речима, веома је занимљиво да нико не зна да наведе који тачно члан у Уставу БиХ или Дејтонском споразуму прописује да је имовина власништво БиХ.
„Непримерено је да неко ко чак није легално ни изабран за високог представника, као што је Шмит, може да поништи одлуку највишег законодавног органа власти једне земље у овом случају Народне Скупштине Републике Српске,“ каже он.

Српској предстоји тешка борба

Козомора подсећа да је за „спорни“ закон у РС гласала једногласно и позиција и опозиција што се десило први пут.
„Шта је будућност Шмитове одлуке? Додик наглашава да је неће објавити ни у Службеном гласнику РС што значи да је она аутоматски неважећа. Али, и то је питање, јер ће бити објављена у Службеном гласнику БиХ. Већ се десило да се много закона објави само у Службеном гласнику БиХ, па се примењивало и на територији РС,“ напомиње наш саговорник.
Козомора каже да ће ова одлука Шмита произвести нове сукобе и оно што је најгоре нове притиске на РС.

Бонска овлашћења нису закон

Бонска овлашћења донета су 1997. на Савету за спровођење мира у виду закључака која високом представнику омогућавају између осталог да користи свој коначни ауторитет на терену за тумачење Споразума о цивилном спровођењу мировног решења како би се олакшало решавање потешкоћа.
Шмит, иначе, из неког разлога сматра да је БиХ титулар целокупне државне имовине, укључујући имовину бивше СФРЈ и бивше Социјалистичке Републике БиХ, али и јавних добара, иако се зна да је БИХ настала ка самостална држава 1995. године усвајањем Дејтонског споразума.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала