- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Парадокс без премца: Србија застрашује Балкан само оружјем из Русије и Кине – Западно је безазлено

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски преносни противавионски ракетни систем „Верба“
Руски преносни противавионски ракетни систем „Верба“  - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Када Србија купује војну опрему и системе на Истоку, од Русије и Кине, онда су поједини регионални лидери „забринути“ и „уплашени. А кад се Србија опрема оружјем и опремом са Запада, онда је ваљда – безопасна.
На тај нонсенс и тотални парадокс указује чињеница да су званичници из региона од Куртија до Мила, али и медији, од Загреба до Сарајева, уперили прстом на Београд који „звецка оружјем“ јер је купио кинески ПВО систем који је, иначе, одбрамбени.
Турска беспилотна летелица Bayraktar TB2 - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
СРБИЈА
Србија купује турске „бајрактаре“
Бранко Крга, генерал-пуковник у пензији и бивши начелник Генералштаба војске СРЈ, а сада професор на Академији за дипломатију и безбедност у Београду, сматра да је цела дискусија на ову тему парадоксална и то из више разлога.

Парадокс без премца

„Ова бука у ствари и не заслужује никакав коментар. Толико је бесмислена тврдња да Србија неког застрашује, да једноставно то не заслужује да се помиње. На првом месту, од Србије никоме не прети никаква опасност, и сасвим су други разлози због чега је ти регионални политичари сада нападају“, мишљења је генерал Крга.
Цела поента њихове такозване забринутости је, сматра наш саговорник, да се додворе Западу и НАТО из само њима знаних разлога.
Кинески војни транспортни авион Y-20 - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
СРБИЈА
Кинески ПВО систем ФК-3 допремљен у Србију
Крга, такође, подсећа да Србија купује и наоружање са запада односно сарађује са свима где види корист за себе. Али, изгледа да се у региону плаше само кинеског и руског оружја.
„Суштински, Србија неће никоме наудити ко не буде њу угрожавао. А најбољи начин да се набави наоружање је управо како то Србија ради. Значи, купује се тамо где је нешто повољније, где има оних система који су нам потребни, где нема политичког уцењивања и тако даље,“ објашњава наш саговорник.

Додворавање без разлога

Чињеница да је Мило Ђукановић, наводно, највише забринут због чињенице одакле се Србија наоружава, за генерала Кргу није новина јер, како каже, Ђукановић већ деценијама коментарише оно што Србија ради као да има неки врсту „патроната“ над нашом земљом. Као да за себе присваја неко право да непрекидно оцењује шта Србија ради.
Генерал Крга понавља да Србија углавном купује одбрамбене системе. Што је необорив доказ да апсолутно нема никакве офанзивне намере за које је оптужују.
Иначе, Ђукановић је, одговарајући на новинарско питање поводом најаве Србије да ће купити ново оружје, апострофирао да посебно забрињава чињеница да се та земља наоружава из земаља које су супротстављене Европи и НАТО, и да је посебан ризик наоружавање Србије из земаља који се појављују као отворени непријатељи Европе и НАТО.
Хеликоптери Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
СРБИЈА
Највећи приказ оружане моћи Војске Србије - 30. априла на аеродрому у Батајници
Али, на истој конференцији на Цетињу био је и председник Северне Македоније Стево Пендаровски који је, на неки начин „поклопио“ Ђукановића речима да њима Србија није безбедносна претња.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала