- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пресек стања: Руске снаге уништиле два украјинска складишта муниције и четири хеликоптера

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаОлупина обореног украјинског авиона Су-25
Олупина обореног украјинског авиона Су-25 - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Високопрецизним ракетама морског и ваздушног базирања Оружане снаге Русије уништиле су током ноћи два велика складишта наоружања Оружаних снага Украјине у насељима Садово и Чуднов, саопштио је портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Конашенков је истакао да су такође уништена четири украјинска хеликоптера на аеродрому Миргород: два Ми-24 и два Ми-8.
Према његовим речима, руска војска извела је ваздушне нападе на 46 војних објеката у Украјини и у ваздуху оборила два дрона.
„Оперативно-тактичка авијација Ваздушно-космичких снага Русије погодила је 46 војних објеката Украјине. Међу њима су: два командна места и радарска станица у области Борово, два вишецевна ракетна система, као и четири подручја концентрисања украјинске војне технике у областима Борово и Пески-Радковско“, прецизирао је Конашенков.
Он је додао да су „руски ПВО системи оборили две беспилотне летелице у ваздуху изнад насеља Афанасјевка“.
Током протекле ноћи руске ракетне снаге и артиљерија погодиле су 693 непријатељска циља, од којих 676 концентрисања људства и технике, 11 контролних пунктова и пет складишта за логистику.
Конашенков је потврдио да се у Маријупољу у области металуршког комбината „Иљич“, током заједничких офанзивних дејстава руских Оружаних снага Русије и јединица Народне милиције ДНР, добровољно предало више од хиљаду украјинских војника, међу којима 162 официра и 47 припадница украјинске војске.
Он је саопштио да је 151 рањеном украјинском војнику 36. бригаде маринаца указана медицинска помоћ на лицу места, након чега су сви пребачени на лечење у градску болницу Маријупољ.

Од почетка специјалне војне операције у Украјини, Оружане снаге Русије уништиле су 130 авиона, 103 хеликоптера, 244 противваздушна ракетна система, 447 беспилотних летелица, 2.169 тенкова и других оклопних борбених возила, 243 вишецевна бацача ракета, 931 артиљеријско и минобацачко оруђе, као и 2.076 специјалних војних возила, закључио је Конашенков.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Буча и Краматорск и њихова паралела са Рачком и Маркалама, као и то ко је крив за злочине за које је Запад одмах окривио Русе (као својевремено Србе), били су тема емисије „Нови Спутњик поредак“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала