- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Вашингтон у последњих месец и по дана испоручио Кијеву оружје вредно 1,65 милијарди долара

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаПоглед на зграду Министарства спољних послова Русије и храма Христа Спаситеља у Москви
Поглед на зграду Министарства спољних послова Русије и храма Христа Спаситеља у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Заменик министра спољних послова Русије Олег Сиромолотов изјавио је да је Вашингтон у последњих месец и по дана испоручио Кијеву оружје у вредности од 1,65 милијарди долара. Украјинске власти, међутим, не могу да осигурају безбедно чување оружја које је испоручио НАТО због чега постоји опасност да оно заврши на црном тржишту других земаља.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сви ти људи су добро наоружани захваљујући томе што су државе чланице НАТО у последњих осам година активно испоручивале Украјини оружје, муницију, војну технику. Од почетка војне операције опсег западне војне помоћи се повећао. За последњих месец и по дана само Вашингтон је испоручио Кијеву оружје у вредности од 1,65 милијарди долара, обезбедивши им на стотине преносних ПВО система ‘стингер’, хиљаде противтенковских ракетних система ‘џавелин’, минобацаче и друге врсте наоружања“, навео је дипломата.
Поред тога, без контроле је раздељено више од 25.000 комада оружја, а пре почетка специјалне војне операције нелегално је у оптицају било преко пет милиона комада оружја, што знатно повећава ризике од тероризма како у Европи, тако и ван ње.

Долазак страних плаћеника погоршава ситуацију

Ситуација у Украјини се погоршава са доласком плаћеника из Европе и са Блиског истока, оценио је Сиромолотов и додао да се врбовањем плаћеника баве украјинске амбасаде.
Према његовим речима, украјинске снаге воде борбе уз примену терористичких метода, јер постављају артиљеријско оружје у стамбеним областима и онемогућавајући цивилима да се евакуишу.

„У циљеве и задатке специјалне војне операције у Украјини спада и денацификација, што подразумева борбу против нацистичке идеологије и отклањање претњи по Русију које долазе са украјинске територије“, навео је Сиромолотов.

Према његовим речима, наоружане формације у Украјини су привржене екстремистичким ставовима.
„Они воде борбе уз примену терористичких метода – распоређују тенкове, артиљерију и вишецевне бацаче ракета у стамбеним блоковима, блокирају цивиле у градовима и не дозвољавају им да се евакуишу и при томе их користе као живи штит“, додао је он.

О хемијским провокацијама и нуклеарном материјалу

Сиромолотов каже и да у Москви не искључују сценарио према којем би нуклеарни материјал могао да буде допремљен у Украјину из трећих држава.
Такође, није искључено ни да се понове провокације са применом хемијских отрова.
Руски дипломата каже и да Украјина располаже озбиљном научно-производном базом за израду ракета, као и да за Кијев није несавладив проблем ни то да покрене изградњу постројења за обогаћивање урана и прераду нуклеарног горива.
„Харковски Институт за физику и технику био је међу организацијама које поставиле темеље совјетског нуклеарног програма и активно је радио на томе све до распада СССР. Технологија је остала “, навео је он.
Президент РФ Владимир Путин во время осмотра строительной площадки стартового комплекса космического ракетного комплекса Ангара на космодроме Восточный - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
РУСИЈА
Путин: Када ми кажу „Буча“, ја их питам: А да ли сте некада били у Раки?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала