- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о тактици украјинских власти: Намерно одуговлаче преговоре са Русијом

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Украјинска страна намерно развлачи преговарачки процес са Русијом који се тренутно наставља у онлајн формату, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Настављају се руско-украјински преговори о споразуму о решавању ситуације у Украјини – у онлајн формату“, истакла је Захарова.

По њеним речима, „на дневном реду су питања неутралног, ванблоковског, ненуклеарног статуса Украјине , њене демилитаризације и денацификације, враћања руског језика, територијалних реалности, укључујући припадност Крима Русији и независност ДНР и ЛНР“.
„Нажалост, украјинска делегација, као што је био случај током свих седам-осам година, у овом случају седам година, јер се ради о контакт групи у 'нормандијском формату', не усмерава напоре на постизање споразума, него на одуговлачење преговора. Знамо ту тактику“, оценила је портпаролка.
Захарова је нагласила да „никакве испоруке западног оружја Кијеву, терористичке методе вођења борбених дејстава од стране украјинских оружаних формација, ништа – ни застрашивање, пропаганда, дезинформације, ништа неће спречити остваривање циљева и задатака које је поставило руско руководство“.
„Реч је о операцији ослобађања Донбаса, демилитаризације и денацификације Украјине и елиминисања претњи по Русију које су долазиле са те територије“, закључила је Захарова.

Специјална војна операција у Украјини

Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију с циљем демилитаризације и денацификације Украјине након чега су уследиле најоштрије до сада санкције Запада.
Претходно је Европска комисија саопштила да ће наставити заједно са спољнополитичком службом ЕУ рад на новим санкцијама против Русије, укључујући увоз нафте. У петак је Савет ЕУ усвојио пети по реду пакет санкција против Русије због ситуације у Украјини. Њиме је предвиђена забрана увоза руског угља, почев од августа 2022. године, али нису обухваћени нафта и гас.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто раније је изјавио да ова земља не подржава предлоге ЕУ о санкцијама у области енергетике против Русије.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
РУСИЈА
Борељ: Не подстичемо сукоб, већ покушавамо да спречимо употребу смртоноснијег оружја у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала