- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чавушоглу: Назире се нови Хладни рат због Украјине

© Handout .Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Турске власти виде назнаке новог Хладног рата у свету због ситуације у Украјини, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

„Претпостављамо да ће се последице рата између Украјине и Русије и уведених санкција још дуго осећати. Процес обнове трајаће одређено време. Видимо назнаке новог Хладног рата, али ћемо наставити да спроводимо принципијелну спољну политику“, рекао је министар у интервјуу за телевизију „Ен-Ти-Ви“.

Према речима шефа турске дипломатије, „Турска следи међународно право“.

„Водићемо уравнотежену политику. У случају да УН одобре санкције против Русије, Турска ће бити приморана да их следи“, истакао је он.

Међутим, придруживање Турске антируским санкцијама није реално с обзиром на посредничку улогу Анкаре у сукобу између Русије и Украјине, објаснио је он.
Западни партнери често питају шта је разлог за такав став Анкаре, додао је министар.
„Често нас питају да ли ћемо затворити небо? Видите, Турска има посредничку позицију, осмишљену да стабилизује ситуацију“, нагласио је министар спољних послова. Он је додао да је Турска у потпуности имплементирала Конвенцију из Монтреа, али да она не даје могућност земљи да затвори ваздушни простор за цивилне авионе.

О потенцијалном састанку Путина и Зеленског

Говорећи о потенцијалном састанку председника Русије и Украјине, Владимира Путина и Владимира Зеленског, Чавушоглу је оценио да се тај сусрет ближи.
„Мислим да тај састанак није далеко. Све зависи од сагласности и става Путина. Руски лидер начелно није против тог састанка“, објаснио је министар.
С тим у вези, напоменуо је да турски председник Реџеп Тајип Ердоган планира у наредним данима да обави телефонске разговоре са Путином и Зеленским. Како каже, Турска води преговоре са странама у сукобу у Украјини и улаже напоре да организује састанак председника Русије и Украјине.

О руско-украјинским преговорима

Говорећи о преговорима Москве и Кијева, турски министар је објаснио да Анкара покушава да се придржава реалних позиција.

„У последње време, после догађаја у Бучи, стране су дале много изјава у којима осуђују једни друге. То је негативно утицало на преговарачки процес. Међутим, и поред свих потешкоћа, могућност успостављања примирја постоји. Настављамо да разговарамо са странама. Садашњем току преговора не приступамо са оптимизмом, ни са песимизмом. У овом случају се држимо реалних ставова“, рекао је он.

Према речима Чавушоглуа, Москва и Анкара настављају да „одржавају блиске контакте“.
„Планирам да разговарам са руским колегом Сергејем Лавровом и украјинским колегом Дмитријем Кулебом, министри одбране две земље су такође у контакту“, додао је он.
Истовремено, потврдио је да намерава да отпутује у САД 18. маја ради састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

О испорукама гаса у ЕУ

Турски министар је такође рекао да сматра да Европа треба да уложи напоре да убеди Републику Кипар да реши проблем подељеног острва у интересу испорука гаса у ЕУ.
„Најекономичнија рута за испоруку гаса из источног Медитерана у Европу је преко Турске. И наравно, рута је кроз Кипар. А равноправна дистрибуција енергетских ресурса произведених у том региону биће од користи свим странама. И ко ће убедити грчки део Кипра да предузме конкретне кораке за регулисање проблема? Нека га Европска унија убеди. Сада јој је потребан гас који ће доћи одатле“, констатовао је он.
Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
РУСИЈА
Чавушоглу: Санкције против Русије неће решити проблеме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала