- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили део свемира где црне рупе прождиру све око себе

CC0 / пиксабеј / Црна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Прикупљајући податке са свемирског телескопа „Чандра“, научници су открили да у галаксијама постоји 14 црних рупа које халапљиво прождиру све око себе. Међу овим галаксијама се налази и галаксија Спајдервеб.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Током осмодневне анализе података, закључили су и да у испитиваним галаксијама постоји много већи број црних рупа него што је то случај са другим деловима свемира, објавио је портал „Science Alert“.

Космичко подне

У центру галаксије Спајдервеб, налази се протокластер који је добио име по њој, у ком се налази растуће јато галаксија чија светлост путује 10,6 милијарди светлосних година до нас.
Галаксија се враћа у „космичко подне“, што је период космичког времена који се десио 2-3 милијарде након Великог праска у којем су галаксије формирале звезде великом брзином.
Данас је јато Спајдервеб требало да еволуира у масивно, стабилно, гравитационо везано јато галаксија.
Проучавање таквих врста кластера док су још у раним фазама формирања, требало би да пружи увид у еволуцију структуре универзума. Такође, може открити више о процесима који утичу на стопе формирања звезда и активност супермасивне црне рупе, што се догађа унутар кластера галаксија.
Пошто ми заправо још увек не знамо како се јата галаксија развијају, тешко је утврдити које групе су прави протокластери, а које се вероватно неће променити.
Из тог разлога, научници траже занимљиве и необичне примере кроз галаксију, које указују на активности повезане се еволуцијом и које су потврђене на више начина.

14 супермасивних црних рупа

Прожимање материјала унутар црних рупа, које иначе не емитују светлост, преноси високоенергетско светло које до нас пламти кроз свемир.
Научници су уочили и да на подручјима у свемиру, која су од нас удаљена 11,3 милиона светлосних година, 14 галаксија које емитују X-зраке, што указује на то да се у њима налазе активне супермасивне црне рупе.
Такође су закључили и да четвртина највећих галаксија у овом протогалактичком јату, има активне супермасивне црне рупе, што је према њиховим речима пет до 20 пута више од просека, пренела је „Национална географија“.
Поларна светлост на северу Норвешке. - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Након ерупције на Сунцу, издато упозорење за геомагнетну олују на Земљи
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
СВЕТ
Колико кошта прашина са Месеца
Планета Јупитер и Сунце - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откриће на снимку најудаљеније планете: Изненађење на 17.000 светлосних година од Земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала